Román zászlókat lengetnének a nacionalisták Orbán Viktor előtt Tusnádfürdőn

Román zászlók lobogtatásával üzennék meg Orbán Viktornak a román nacionalisták Tusványoson, hogy „Erdély mindörökre román föld”.

A Transtelex cikke szerint az úzvölgyi temetők kapcsán elhíresült Ortodox Testvériség az egyik közösségi oldalán tett közzé felhívást. A szervezet vezetője, Dan Grăjdeanu arra biztatta a szervezet tagjait, hogy „ne legyenek gyávák”, menjenek el Tusnádfürdőre július 22-én, szombaton, amikor Orbán Viktor tart előadást, és lengessenek román trikolórokat, ezzel is jelét adva annak, hogy „Erdély mindörökre román föld marad”.

Felhívásában Grăjdeanu felidézi az úzvölgyi katonatemető esetét, ahol nemrégiben 150 fakeresztet állítottak fel, „a legkevesebb 150” ott elesett román hős emlékére. A Tusványos idei mottójára (A béke ideje) utalva pedig kijelenti, hogy ők is csak békét szeretnének, ezért nem fognak kiabálni, káromkodni, nem fognak semmit más csinálni, csak trikolórokat lengetnek.

Ne legyünk gyávák, nincs semmi veszély, tele lesz a hely csendőrökkel, és senki nem bánthat azért, hogy lengetjük a zászlókat saját országunkban

– biztatja társait Grăjdeanu.

Hétfőn Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja vezetője is megismételte a felhívást, mondván „szombaton Tusnádfürdőn szükségünk lesz a román karokra, amelyek Orbán Viktor elé tartják a zászlókat”.

A tavalyi Orbán-beszéd nagy port kavart a román politikai berkekben is, több liberális és szociáldemokrata politikus szóvá tette, hogy megengedhetetlen, hogy a magyar miniszterelnök a szomszédos Romániában mondja el Európa-ellenes és oroszbarát, valamint rasszista meglátásait. A szélsőjobbos ellenzéki párt, a Románok Egyesítéséért Szövetség a kormányt tette felelőssé az ott elhangzottakért, mondván, hogy a román állam kivonult Székelyföldről, és teljesen átengedte a tömbmagyar régió irányítását a magyar politikumnak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/17/orban-viktor-tusnafurdo-roman-nacionalistak-roman-zaszlok/

Részvény: