Román nacionalistáktól tartanak, csendőröket kérnek a tusványosi Orbán-beszéd idejére

Szélsőséges aktivisták egy csoportja akarja megzavarni a magyar miniszterelnök szónoklatát szombaton, Erdélyben.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba levélben kérte a román belügyminisztériumtól, hogy csendőrökkel biztosítsák Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszédét – írja a Maszol.ro.

Ahogy korábban megírtuk, két, úzvölgyi akciókkal elhíresült, román nacionalista szervezet, a Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség is közétett egy felhívást, amiben embereket toboroznak az Orbán-beszéd idejére. Azt írták, hogy román zászlók lobogtatásával fogják megüzenni a magyar miniszterelnöknek, hogy

Erdély mindörökre román föld.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök erre úgy reagált, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak.

„A törvénynek kell mindenek felett állnia, és minden állami szervnek be kell avatkoznia, hogy megállítsák ezeket az embereket, akik cirkuszt akarnak csinálni azért, hogy megjelenhessenek a sajtóban, akik gyűlöletet szítanak és semmibe veszik a törvényt. Remélem, hogy ezúttal, legalább most, ha már július 8-án nem sikerült, a román csendőrség közbelép és megállítja azokat, akiket nem hívtak meg erre a rendezvényre” – fogalmazott közleményben Borboly.

Orbán Viktor idén a szokásosnál korábban utazott el Romániába, és egy román fővárosi látogatással indította a programot. Marcel Ciolacu román kormányfő tavaly élesen bírálta Orbán tusványosi beszédét, a magyar miniszterelnök viszont ezúttal arról posztolt, hogy egy szép barátság kezdetét jelenti a találkozó, főként ha a Budapest-Bukarest gyorsvasút megvalósul.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230720_Roman_nacionalistaktol_tartanak_csendoroket_kernek_a_tusvanyosi_Orbanbeszed_idejere

Részvény: