Robbanások a krími hídon

         Ma, július 17-én robbanások voltak a krími hídon. Az oroszok egy „rendkívüli eseményről” és két halottról beszélnek.

         Szergej Akszjonov, a krími hatóságok képviselőjének nyilatkozata szerint a krími hídon „rendkívüli esemény történt a 145-ös hídtámasz területén”. A rendfenntartók a helyszínen dolgoznak.

         Az orosz tömegtájékoztatási eszközök szerint a krími híd beomlása következtében legalább ketten meghaltak, egy pedig megsérült.

         Korábban az ideiglenesen megszállt Ukrajna-félsziget lakói panaszkodtak július 17-én éjszakai robbanások miatt. Szerintük legalább két robbanás történt.

         A hírek szerint a híd forgalmát teljesen leállították, és a híd közelében több kilométeres torlódás alakult ki.

„Shahed fáradt”: a krími hídat felrobbanthat egy drón az Orosz Föderációból – Bratcsuk

         A hídtámaszok a kubanyi oldalról sérültek meg, ahol Primorszko-Ahtarszk városa található – onnan indítják az oroszok az iráni Shahed UAV-kat.

         Az orosz hadsereg által Ukrajna területének támadására indított Shahed kamikaze drón a krími hídfesztáv leomlását okozhatta. Ezt az Ukrán Önkéntes Hadsereg szóvivője, Szergej Bratcsuk mondta a TV-adásban július 17-én, hétfőn.

         A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a híd pillérei a kubanyi oldalról ledőltek. Ezen a földrajzi helyen található Primorszko-Aktarszk városa (Krasznodar régió), ahonnan az orosz hadsereg iráni Shahed drónokkal támadja Ukrajnát.

         „Nem tartom kizártnak, hogy egy ilyen Sahed „elfáradhat”, és a krími híd támaszára eshet. Ennek a változatnak is joga van az élethez” – mondta Bratcsuk.

         A katonai képviselő a július 17-i krími hídon történt események másik változatát is kifejtette. Elmondása szerint a hidat gyorsan és a műszaki előírásokat megsértve építették meg, ami az orosz katonai felszerelések és páncélozott járművek napi terhelése során a híd és a támasztékok megrongálódásához vezetett.

         Emellett a hivatalos katonai képviselő szkepticizmusának adott hangot azzal a verzióval kapcsolatban, hogy az ukrán hadsereg és biztonsági erők köze lehetett a krími híd elleni terrortámadáshoz. Bratcsuk úgy véli, hogy egyetlen katonai vezető sem adott volna parancsot egy olyan híd megtámadására, amelyen civilek tartózkodtak.

         Bratcsuk nem zárja ki, hogy Oroszország hangosan megvádolja Ukrajnát, és akár az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését is megpróbálja összehívni. Megemlíti azt a lehetőséget is, hogy Oroszország továbbra is csapást mér Ukrajnában polgári célpontokra, ahogyan azt most teszi. Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke máris Végítélet napjával fenyegette Ukrajnát, ami nem meglepő.

         A hídon okozott károk megzavarhatják az Orosz Fegyveres Erők logisztikáját, és befolyásolhatják az Ukrán Fegyveres Erők sikeres ellentámadását és a Krím felszabadításának megközelítését.

Részvény: