Rejtélyes szemétben úsznak a finn partok, kínai és orosz nyomok a háttérben

A hatóságok szerint szinte lehetetlen eltakarítani a kilométernyi, partra kivetett hulladékot. Felmerül a szándékos környezetkárosítás is.

Hankoniemi strandjai nagyjából 100 kilométerre találhatók Helsinkitől, Finnország déli csücskében. 

Inkeri Pekkanen egyfajta önkéntesként, tíz éve szedi össze a szemetet a környéken.

„A tenger egész évben szemetet hord a strandokra. Ez teljesen normális. Azonban még soha nem jött ki ennyi szemét egyszerre a tengerből” – mondja Pekkanen a Helsingin Sanomat érdeklődésére

Az nagyjából biztosra vehető, hogy a Hanko-félszigeten partra sodort szemét nem egyetlen forrásból, például egy „véletlenül” kiürített hulladékkonténerből származik, hanem egyfajta úszó szigetként, széles területről gyűlhetett össze.

A nagyrészt orosz és kínai feliratú élelmiszer-csomagolások igen nagy valószínűséggel teherhajókról származhatnak.

Az arrafelé sokszor fújó délnyugati szél előszeretettel hordja a szemetet a nyílt tengerről Hankoniemibe, ám a közel 20 kilométeres területen szétterülő mostani szemétsziget teljesen példátlannak számít arrafelé is. 

Az is jól látszik, hogy a nagyrészt műanyagból álló hulladék folyamatosan kerülhet a tengerbe, egy része ugyanis – vélhetőleg a jég munkájának köszönhetően már miszlikekbe aprítódott. 

Seppo Knuuttila , a Finn Környezetvédelmi Központ (Syke) szakkutatója is valószínűnek tartja, hogy az irgalmatlan mennyiségű hulladék teherhajókról származik – amelyeket igen nagy eséllyel a nyílt tengeren ürítenek ki folyamatosan és persze illegálisan.  

A szemetelés a világ tengereinek legnagyobb környezeti problémája, és a Balti-tengert sem kíméli. 

A tengerbe kerülő szemét egy része ugyan a mederbe süllyed, ám tekintélyes hányada úszik a víz felszínén egyre nagyobb hulladékszigeteket alkotva – ráadásul úszó tutajként hatalmas távolságokat képes így megtenni. 

A tengerbe kerülő szemét nagy része ráadásul műanyag – amit aztán a természet darabokká, majd mikroműanyagokká forgácsol. Előbb-utóbb pedig bekerül a táplálékláncba. 

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/rejtelyes-szemetben-usznak-a-finn-partok-kinai-es-orosz-nyomok-a-hatterben.787536.html

Részvény: