Rég nem fizettünk ilyen sokféle adót Magyarországon

2022-ig csökkent a hazai adótípusok száma, az extraprofitadók azonban fordítottak a trenden, idén már 61 adótípust fizethetünk Magyarországon.

Az idei évben már 61 adófajtával számolhatunk, utoljára 2014-ben volt ilyen sokféle adó a magyar adórendszerben – erről számol be a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése. Az adófajták növekedéséhez hozzájárult a 15 százalékos globális minimumadószinthez szükséges kiegészítő adók bevezetése, ahogyan a gyógyszergyártói extraprofitadó is. Két új adóteher pedig a szén-dioxid-kibocsátó tevékenységet végző üzemeket nyomja: a szén-dioxid-kvóta-adó a kibocsátási mennyiség, a szén-dioxid-tranzakciós díj pedig a kibocsátási kvótákkal való kereskedés után fizetendő.

Két adónem megszűnt: az egyik a befektetési vállalkozásokat és a hitelintézeteket terhelő, a külön kormányrendelet szerinti tranzakciós illetéknek, amely független a pénzügyi tranzakciós illetékkel, amelyet továbbra is fizetnünk kell. Az idei évtől pedig már a háztartási munka regisztrációs díját is eltörölték.

Az elemzés készítői emlékeztetnek, hogy 2022-ig folyamatos csökkenést mutatott a magyarországi adótípusok száma, a 2016-os 60 darabról 2022-re 51-re csökkent. Tavaly többek között az extraprofitadóknak köszönhetően ismét nőtt a hazai adótípusok száma, 59-re, az ideiglenesnek szánt adóterhek közül pedig úgy tűnik, többel hosszú távon is számolhatunk. Az idei újabb növekedés az adófajták számában pedig azt jelzi, hogy megfordult a magyar adórendszerben az adótípusok számával kapcsolatban korábban tapasztalt csökkenő trend.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240308_adorendszer-61-adotipus-extraprofitado

Részvény: