Rákérdeztek Szijjártónál, miért beszélnek nagy győzelemről, mikor mások szerint Orbán meghátrált az EU-ban

Egy belga tévének nyilatkozott a miniszter, ahol nem kérdeztek alá.

Több részben teszi közzé Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán a belga VRT televíziónak adott interjúját.

Az elsőben a riporter azzal nyitott, hogy Szijjártó a magyar médiának nagy sikerről beszél a csütörtöki EU-csúcs után, de többen azt mondják, Magyarország meghátrált anélkül, hogy bármi engedményt kapott volna.

„Önök a vereséget győzelemmé formálták át?”

– kérdezte a riporter, mire Szijjártó azt mondta, ez nem egy piaci vagy bazár, nem alkudozásról van szó, a magyarok nem kevernek össze olyat, aminek nincs köze egymáshoz.

Amikor arról kezdett beszélni, hogy két fontos kikötés volt, az egyik, hogy a magyarok pénzét ne küldjék Ukrajnába, a riporter közbeszólt, hogy ezt nem javasolta senki.

Szijjártó erre azt mondta, azért ha egy ország nem kapja meg a forrást, viszont egy külső partnert kellene támogatni, akkor felmerül, hogy az a pénz oda megy.

Mindenesetre Orbán garanciát kapott arra, hogy ilyen nem lesz. Plusz, minden évben felülvizsgálják a támogatási mechanizmust, megnézik, mire költi ez Ukrajna a pénzt, bizottsági jelentés készül, majd tanácsi iránymutatás lehet.

Miután mindkét elvárás teljesült, nem volt ok nem támogatni a javaslatot – mondta a miniszter, mire a riporter megjegyezte: Orbán évenkénti döntést akart, de itt nem döntés lesz, csak tárgyalás.

Ez valóban más, de nekünk megfelel – zárta le Szijjártó.

Egy másik blokkban arra kérdezett rá a riporter, hogy Szijjártó miért csak egyszer járt Ukrajnában, szemben Moszkvával, ahol a háború kitörése után ötször volt, és Orbán miért nem ment még.Szijjártó szerint „nem verseny, hogy ki hányszor találkozik valakivel”, majd elmondta, milyen konfliktus van az ukránokkal a magyar kisebbség jogai miatt. Ha Ukrajna változtat a jogszabályokon, akkor új fejezet nyílhat.

A riporter rákérdezett arra is, Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek felvetette-e, hogy hagyják abba a háborút, mire Szijjártó azt mondta, mindig világossá tette Lavrovnak, hogy elítéljük a háborút, ami rossz Ukrajnának és Európának is,

és hagyják abba.

Erről beszélt egy orosz gazdasági fórumon is, ezer ember előtt. Megjegyezte, Brüsszelben és Washingtonban, a szép irodákban könnyű ukránpártinak lenni, de próbáljanak meg azok lenni Moszkvában is.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240204_Rakerdeztek_Szijjartonal_miert_beszelnek_nagy_gyozelemrol_mikor_masok_szerint_Orban_meghatralt_az_EUban

Részvény: