Radioaktív szennyezést vizsgálnak a strandokon, életveszélyes a lubickolás

Dél-Koreában ellenőrizni fogják a tengerparti strandok vizének radioaktivitását a nyári vakációk előtt – jelentette be az illetékes tárca miniszterhelyettese Szöulban.

Japán 12 évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után a tengerbe készül engedni az erőmű használt vizét, ezért fogják ellenőrizni a dél-koreai partok radioaktivitását.

A kormány 20 nagyobb üdülőhely tengerpartját jelölte ki tesztelésre, és emellett a Fukusimához közeli nyílt tengeren is havi rendszerességgel ellenőrizni fogja a víz minőségét
– közölte Szong Szang Keun tárcavezető-helyettes, akihez az óceánnal kapcsolatos ügyek és a halászat tartozik.

Sugárszennyezést okoztak a titkos atomkísérletek
Észak-koreai, dél-koreai, japán és kínai lakosok tízezrei lehetnek kitéve annak a veszélynek, hogy Phenjan föld alatti nukleáris kísérletei miatt radioaktív anyagokkal szennyezetté válik a talajvíz.

200 ponton, akár hetente ellenőriznek
Abban az esetben, ha a részlegesen tisztított használt vizet Japán a tengerbe engedi, a teszteket hetente el fogják végezni.

A kormány legutóbbi döntése alapján az eddig kijelölt 92 helyett összesen 200 tesztponton vesznek vízmintát. Ebből 108 pont a Koreai-félsziget déli részénél és Dzsedzsu-sziget környékén lesz.

A szakemberek gyors elemzési módszert alkalmaznak a radioaktivitási szint mérésére. A módszer lerövidíti az eredményekhez jutáshoz szükséges időt, ami általában legalább egy hónap.

Dél-Korea fenntartja a fukusimai régióból származó „tengeri gyümölcsök” importtilalmát, amíg azok biztonságos voltáról nem bizonyosodnak meg.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/radioaktiv-szennyezes-strand-nyar-veszely.772923.html

Részvény: