Putyin üzenete a Szövetségi Közgyűlésnek: folytatódik az egész világot fenyegető veszélyek termesztése

         Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én adta át éves üzenetét az Orosz Föderáció Szövetségi Közgyűlésének.

         A Kreml diktátora az orosz propaganda fő téziseit hangoztatta: Ukrajnát és a Nyugatot vádolta a háború kirobbantásával, és globális konfliktussal fenyegette meg a világot. Ezenkívül bejelentette Oroszország részvételének megszüntetését a stratégiai támadófegyver-csökkentési szerződésben, és bejelentette a nukleáris kísérletek előkészületeit.

         Amivel érdemes kezdeni, az a Kreml „alaptézise”. Putyin a Kreml propaganda legjobb hagyományai szerint a Nyugatot és Kijevet vádolta meg azzal, hogy háborút indítottak Donbászban.

         Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2021 decemberében az Orosz Föderáció ultimátumot intézett az USA-hoz és a NATO-hoz a NATO bővítésének mellőzésével kapcsolatban, amelyet Nyugaton elutasítottak. Putyin ezt „engedélynek” nevezte Ukrajna és a Nyugat „agresszív terveinek végrehajtása” számára.

         „Aztán végre világossá vált, hogy az agresszív tervek megvalósítására adták az „engedélyt”, és nem állnak meg. A fenyegetés ráadásul napról napra nőtt. A beérkező információk nem hagytak kétséget afelől, hogy 2022 februárjára minden készen áll egy újabb véres büntetőakcióra Donbászban” – mondta. Az Orosz Föderáció elnöke szerint „ők kezdték a háborút, mi pedig erőszakot használtunk és alkalmazunk továbbra is a háború megállítására”.

         A Kreml diktátora ismét kijelentette, hogy „nem áll háborúban Ukrajna népével”, az ukránok pedig a jelek szerint a „kijevi rezsim és nyugati urai” túszai lettek. Megismételte kedvenc tézisét is, miszerint a Nyugat a jelek szerint megpróbálja „elválasztani Oroszországtól” a Putyin által „történelmileg orosznak” tartott ukrán területeket.

         Oroszország elnöke ezúttal is az orosz „szakértők” fantáziájával ellentétben nem nevezte meg az ún. „különleges hadműveletnek” végső célját. Putyin egyáltalán nem érintette az ellenségeskedés jelenlegi lefolyásának kérdését, ami azt jelenti, hogy elégedetlen az orosz hadsereg ukrajnai fellépésével.

         Putyin üzenetének fő pontja Oroszország tagságának felfüggesztése (de facto kilépése) a stratégiai támadófegyverekről szóló szerződésben. Az utolsó nukleáris elrettentésről szóló szerződés de facto megszűnt működni. A Szerződésből való kilépés és Putyin tényleges nukleáris kísérletek folytatására vonatkozó parancsa a müncheni találkozóra és Biden ukrajnai látogatására adott válasz. Így az orosz elnök úgy döntött, hogy emeli a tétet, és politikája nem különbözik a KNDK lépéseitől. A nukleáris zsarolás lényegében a szavakból tettekre fajult, még ha kompromisszumról is van szó: a szerződésből való kilépés nem végleges, és nem Oroszország lesz az első, aki atomkísérleteket hajt végre. Egyrészt igyekszik úgy viselkedni, mint aki diktálja a szabályokat, ugyanakkor igyekszik nem agresszornak tűnni.

         Az orosz üzleti élet számára végzetesnek bizonyult az a tézis, amelyet Putyin beszéde során végigvitt. A terrorállam elnöke valójában választás elé állította az orosz üzleti életet: másodosztályú külföldiként Nyugaton marad, vagy hazájukkal marad, ami szó szerint azt jelenti: „ha az elit nem államosítja magát, a Kreml államosít ingatlanát.”

         Az ukránokat ismételten „neonáciknak” nevezve, és álszenten hangsúlyozva Oroszország (Szovjetunió) kulcsfontosságú szerepét a náci Németország legyőzésében a második világháborúban, Putyin hibát követ el. Abban az előítéletben van, hogy Oroszország mindig mindenkit legyőzött (és ez egyenes hazugság), és egyedül győzte le a nácikat. De valójában Moszkva győzött, mert: voltak más frontok, Nyugatról lend-lízing formájában segítettek felszerelésben, erőforrásokban, és ebbe a húsdarálóba sokkal nagyobb számban be lehetett dobni az embereket, mint most.

         A modern Oroszország csúcsa és a Harmadik Birodalom csúcsa közötti hasonlóságvonalakat hangsúlyozhatja Putyin náci alakokat idéző szavai. Az üzenet során Putyin az egyik náci vezetőt idézte. Az orosz diktátor megemlítette az „ágyúkat vaj helyett” kifejezést. 1936. október 11-én ezt mondta Rudolf Hess birodalmi miniszter az Adolf Hitler Hall ünnepélyes megnyitóján Hof városban.

         Putyin retorikája az Oroszországban több mint tíz éve működő terrorista rezsim „halálgörcseit” demonstrálja. Ezért csak a nyugati világ Ukrajnával való teljes és fenntartások nélküli konszolidációja képes elnyomni egy „óriási KNDK” megjelenését a kialakulóban lévő formájában – amilyen most Oroszország.

Részvény: