Putyin, már ha akarna sem tudna veszíteni

Az orosz regionális szavazás megerősítette az orosz elnököt, az ország 89 régiójából 85-ben, valamint az Ukrajnától elcsatolt területeken, ahol a hétvégén regionális és önkormányzati választást tartottak. Mint az várható volt, Vlagyimir Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak a jelöltjei nyertek, a szavazatok 74-78 százalékra számíthatnak.

Az Európa Tanács nevű jogvédő szervezet a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte a szavazást, amivel Ukrajna déli és keleti régiója fölött is meg akarja erősíteni hatalmát, Kijev és szövetségesei szerint pedig törvénytelen kísérlet volt Moszkva uralmának erősítésére Ukrajna déli és keleti régiói felett – írja a Reuters.

A szavazórégiókban azonban a választás korlátozott volt, mivel jelölteket, köztük Oroszország kommunista pártjának néhány tagját, a hatóságok megakadályozták az indulásban.

Stanislav Andrejcsuk, az orosz kormány által „külföldi ügynöknek” minősített Golos választójogi csoport társelnöke szerint az ország számos részén előforduló szavazathamisítás azt mutatja, hogy „ezek nem igazi választások”.

Hozzátette,

szervezetéhez érkeztek jelentések ellenzéki jelöltek letartóztatásáról, autóik megrongálásáról, és egy esetben katonai tervezeteket kézbesítettek a választási megfigyelőknek.

Az Egyesült Oroszország országszerte minden tartományi kormányzói versenyt megnyert.

A Kreml szerint a közvélemény-kutatások és számos választási győzelem azt mutatja, hogy Putyin messze a legnépszerűbb politikus Oroszországban, és a választások szabadok és tisztességesek.

Az újraválasztott regionális vezetők között van Szergej Szobjanin moszkvai főpolgármester, Putyin közeli szövetségese, aki a szavazatok több mint 75 százalékát szerezte meg az orosz fővárosban, amelyet az ország leginkább ellenzéki beállítottságú részei közé sorolnak.

A Kreml kritikusai szerint a moszkvai választásokat könnyen el lehet csalni a főváros elektronikus szavazási rendszere miatt, amelyet lehetetlen ellenőrizni. Hasonló rendszereket vezettek be sok más orosz régióban is.

A Kreml által támogatott jelöltek négy háború sújtotta ukrán régióban, Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban is nyertek, amelyeket Moszkva tavaly a Kijev és szövetségesei által illegálisnak minősített annektálás során területévé nyilvánított.

Az eredmények azt jelentik, hogy a területeken Moszkva válogatott kormányzói, veterán szeparatista főnökök és kisállású helyi oroszbarát politikusok teljes mandátumot nyernek.

A négy régió egyikét sem ellenőrzi teljes mértékben az orosz hadsereg.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/oroszorszag-regionalis-valasztas-putyin-gyozelem.777140.html

Részvény: