Putyin: Hiba volt szovjet tankokat küldeni Magyarországra és Csehszlovákiába

Az orosz államfő szerint nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit. Mindezt másfél évvel azután jegyezte meg, hogy több tízezer katonát küldött Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy hiba volt a Szovjetunió döntése, hogy a hidegháború idején tankokat küldött Magyarországra és Csehszlovákiába a tömegtüntetések leverésére. Az orosz államfő 2022-ben több tízezer katonát küldött Ukrajnába, kiváltva ezzel a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút Európában – írja a Reuters.

Hiba volt. Nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit
– mondta Vlagyimir Putyin, amikor arról kérdezték, hogy a Szovjetuniót gyarmatosító hatalomnak tekintik-e amiatt, hogy Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

„Az amerikaiak ugyanazokat a hibákat vétik, mint a szovjetek korábban”
Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint a Szovjetunió. Szerinte Washingtonnak nincsenek barátai, csak érdekei. Az 1956-os magyar felkelést szovjet tankok és csapatok verték le. A harcokban legalább 2600 magyar forradalmár és 600 szovjet katona vesztette életét.

Az 1968-as prágai tavasznak az vetett véget, amikor a szovjet vezetésű Varsói Szerződés erői megszállták a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot. A cseh történészek szerint mintegy 137 cseh és szlovák halt meg az akkori invázió következtében.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/putyin-szovjetunio-magyarorszag-csehszlovakia-tankok.777226.html

Részvény: