Putyin folytatta a Zaporozsjei atomerőmű ágyúzását, megteremtve ezzel a nukleáris katasztrófa előfeltételeit – közvetlen nukleáris fenyegetést Magyarországra

         A NAÜ határozata után, amely felszólította Oroszországot a februárban megszállt Zaporozsjei atomerőmű területéről kimenni, az orosz csapatok mintegy 30 tüzérségi csapást adtak le az erőmű külterületére, amiért Ukrajnát hibáztatták. A Roszatom vezetője, A. Lihacsov bejelentette az erőműben bekövetkező nukleáris baleset veszélyét. Tekintettel arra, hogy Oroszország, mielőtt teljesít valamit, ezt mindig hivatalnokok útján jelentik be. Talán Magyarország (akárcsak ukrán szomszédja) esetében fennáll a nukleáris fenyegetés lehetősége. Az Orosz Föderáció ilyen terrorista pozíciója mindenekelőtt annak köszönhető, hogy Oroszország kritikusan legyengült, és nem tudja megtartani a megszállt területeket, ahol egyébként a lakosság körében már virágzik a tiltakozó érzelmek. Politikailag a Kreml marginálissá vált, és az egész civilizált világ szolidaritását és támogatását fejezi ki Ukrajna iránt. Ilyen körülmények között Putyin folytatta szokásos nukleáris zsarolási taktikáját, veszélybe sodorva Magyarországot és Európa egy részét. Logikus, hogy a terrorista magatartás e megnyilvánulásait figyelembe véve Oroszországot hivatalosan terrorista államként kell elismerni, amely kizárólag bűnözői módon harcol, abszolút minden nemzetközi normát megsértve.

         November 20-án orosz csapatok mintegy 30 tüzérségi csapást adtak le a Zaporozsjei atomerőmű külterületére, ezért Ukrajnát hibáztatták. Az orosz elnöknek ez az őszintén szólva szörnyű lépése a nukleáris katasztrófa szélére helyezi Európát, megpróbálja megfélemlíteni és megalkudni a számára szükséges pozíciókért, és elindítja a nukleáris terror új szakaszát Európában. Moszkva jelenleg arra törekszik, hogy Ukrajna február 24. után megszállt területeinek legalább egy részén minden eszközzel fenntartsa jelenlétét. Az orosz csapatok Hersonból való szökése után a következő valószínű visszavonulásuk Energodarból lesz, ahol a Zaporozsjei atomerőmű található – Európa legnagyobb és legerősebb atomerőműve, ami azt jelenti, hogy felrobbantásának következményei lesznek a legszörnyűbb. Az orosz csapatok vértelenek, kimerültek a háborúban, és de facto a leggyengébbek 1991 (a Szovjetunió összeomlása) óta. Oroszország rendszerszintű meggyengülése körülményei között a nukleáris zsarolás azon kevés eszközök egyike a világközösség befolyásolására, amelyeket a Kreml használhat. Ugyanakkor ez a piszkos eszköz eleve bűnöző és terrorista, mint a Putyin által létrehozott egész orosz politikai rezsim. Oroszország aljas módon megpróbálja kirabolni Ukrajnát a Zaporozsjei atomerőmű elvételével. A Roszatom „illegálisnak és elfogadhatatlannak” nevezte a NAÜ állásfoglalását. A helyzet groteszksége, hogy Oroszország mindig felháborodik, ha nem engedik elkövetni a bűncselekményt. Történetük során az oroszok nagyon keveset találtak fel vagy alkottak: ehelyett raboltak, kifosztottak és elfogtak. Az orosz csapatok ukrajnai akciói az orosz mentalitás klasszikus példája, mert Oroszország számára mindig is könnyebb és intuitívabb volt ellopni valamit, mint létrehozni. A civilizált világ szolidáris Ukrajnával, a NAÜ határozata pedig a Nyugat álláspontját tükrözi Oroszország agresszív politikájának törvénytelenségével kapcsolatban. Putyin a civilizált világ döntésére a megszokott és kiszámítható módon reagál: gyűlölettel és terrorral.

         November 22-én az orosz propagandamédia váratlanul közzétett egy cikket, amelyben az áll, hogy „a Zaporozsjei atomerőmű ágyúzása leáll, ha Ukrajna garanciákat ír alá”. Így Oroszország de facto elismerte, hogy az erőművet ágyúzzák, veszélybe sodorva az emberiség felét. Ezek a „garanciák” nem mások, mint az, hogy Ukrajna elismeri az Orosz Föderáció megszálló erőinek bűnözői jelenlétét a Zaporozsjei atomerőmű területén, ami viszont legitimálja az orosz jelenlétet a Zaporozsjei régió területén.

         Oroszország mindig is közömbös volt azzal kapcsolatban, hogy mindkét oldalon hány ember fog meghalni a könyörtelen agressziós háborúkban. Katonai kudarcok, előretörési képtelenség, visszavonulás esetén az orosz csapatok szívesen alkalmaztak „perzselt föld” taktikát, hogy az általuk meg nem szállt terület senkihez ne jusson. Nem sokkal a Herszonból való visszavonulás után az orosz csapatok árulkodó módon lövöldözni kezdték a várost a Dnyeper bal partjáról, amelynek lakói még májusban azt mondták, hogy „Oroszország meg fogja védeni őket”. Az őrült Putyin semmit sem fog megállni Ukrajna elfoglalására irányuló törekvésében, és amikor az ukrán fegyveres erők elkezdik visszaszorítani az orosz csapatokat Zaporozsje területéről, nukleáris provokációkhoz folyamodhat.

         Nem szabad alábecsülni a Putyin veszélyét: Oroszország továbbra is egy vad, civilizálatlan ország, amely középkori stílusú háborút vív, városokat rombol és nemzeti népirtást indít. Az egyetlen dolog, amit Oroszország megért, az az erő. A Nyugat idén augusztusban leállította Putyin nukleáris provokációit, és neki sikerül megállítania Putyint most is. Ukrajnát megfelelően fel kell fegyverezni ahhoz, hogy kiűzze területéről a megszállót, Oroszországot pedig hivatalosan terrorista államként, az ISIS és a tálibok társának kell ismerni a nyugati országok parlamentjei szintjén. Nukleáris terrorja az emberiség felét fenyegeti, és meg kell állítani.

Részvény: