Putyin figyelmeztetést küldött: Oroszország készen áll az atomháborúra

Egy ilyen háborús forgatókönyvet nem lát reális veszélynek, de ha az Egyesült Államok katonákat küld Ukrajnába, akkor azzal a nukleáris háborút kockáztatja.

„Oroszország technikailag készen áll az atomháborúra, és ha az Egyesült Államok csapatokat küld Ukrajnába, az a háború jelentős eszkalációjának minősülne” – jelentette ki Vlagyimir Putyin Rosszija–1-en, amikor arról kérdezték, valóban készen állna-e Oroszország egy atomháborúra.

Az orosz elnök néhány nappal a választások előtt arról is beszélt, hogy egyelőre nem látja szükségét a nukleáris fegyverek bevetésének. Putyin szerint elég szakember van az Egyesült Államokban ahhoz, hogy kezelni tudják az orosz–amerikai kapcsolatokat.

Reuters emlékeztet rá, hogy az ukrajnai háború az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmélyebb krízist váltotta ki Oroszország és a Nyugat kapcsolatában. Ennek jeléül az orosz elnök többször figyelmeztetett, hogy a Nyugat nukleáris háborút kockáztat, ha csapatokat küld Ukrajnába harcolni.

A világon összesen 9 ország rendelkezik atomfegyverrel, a nukleáris robbanófejek száma globálisan több mint 12 500, aminek nagyjából a 90 százaléka Oroszország és az Egyesült Államok kezében van.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240313_vlagyimir-putyin-oroszorszag-atomhaboru-egyesult-allamok-nyugat

Részvény: