Putyin arról beszélt, Nyugat-Lengyelország „Sztálin ajándéka”, bekéretik a varsói orosz nagykövetet

A történelmi igazság nem lehet vita tárgya, az orosz elnöknek Joszif Sztálinról tett kijelentése miatt bekéretik a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki arra reagált péntek este a Twitter közösségi honlapján, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugat-Ukrajnát érintő „revansista tervek” előkészítésével vádolta meg Varsót, és „Sztálin ajándékának” nevezte azt, hogy a második világháború után Lengyelország megkapta a németországi területek egy részét. Putyin minderről azért beszélt, mert miután a szélsőséges orosz Wagner csoport a belarusz-lengyel határon kezdett hadgyakorlatba, a lengyelek katonákat rendeltek a határhoz, ami Putyin szerint azt jelenti, hogy meg akarják támadni Fehéroroszországot.

Sztálin háborús bűnös volt, a lengyelek százezreinek haláláért felelős

– írta ez után Morawiecki. „A történelmi igazság nem lehet vita tárgya” – tette hozzá. Bejelentette: bekéretik a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét.

Radoslaw Fogiel, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke szombaton a PAP hírügynökségnek a „dezinformáció elemének” minősítette Putyin kijelentését. A történelmi határok témáját illetően felidézte: 1939 szeptemberében a Szovjetunió a hitleri Németországgal együtt megtámadta Lengyelországot, megszállta ennek területeit.

A második világháború után Lengyelország a nyugati területeket „kárpótlásul kapta meg azért, amit Sztálin keleten tartott meg a Szovjetunió számára” – emlékeztetett Fogiel, hozzátéve: „ez senkinek sem az ajándéka”. Hangsúlyozta: Lengyelország nem támaszt területi követeléseket egyik szomszédjával szemben sem.

Az 1945-ös potsdami konferencia nyomán – amelyet Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök részvételével tartottak meg – Moszkva megtarthatta a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán általa annektált balti államokat és kelet-lengyelországi területeket is.

Az elvesztett közép- és kelet-lengyelországi területek kárpótlásaként Lengyelország nyugati határa az Odera-Neisse folyók vonala lett. A második világháború előtt Lengyelország területe 388 634 négyzetkilométer volt, jelenleg 322 575 négyzetkilométert tesz ki.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230722_Putyin_Lengyelorszag_Sztalin_ajandeka_varsoi_orosz_nagykovet

Részvény: