Prigozsin és Utkin – vége: a Wagner vezetőinek likvidálása

         Szerda este lezuhant egy Embraer Legacy 600 típusú üzleti repülőgép Tver város közelében, a gép a levegőben szétesett. Ez a repülőgép a Wagner PMC alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak tulajdonában volt. A Roszaviacija cég jelentése szerint egy ilyen névvel és vezetéknévvel rendelkező személy szerepel a gép utasainak listáján. Összesen heten voltak, a legénység három tagja.

         Repülőbaleset következtében bekövetkezett haláláról névtelen forrásokra hivatkozva több tömegmédia is beszámolt, köztük Prigozsinhoz közel állók is. Maga Prigozsin azonban utazása során kettősét használt, és utasként repült más névre szoló útlevéllel.

         Prigozsin halálát a Wagner PMC szudáni irodájában erősítették meg. „Jevgenyij Prigozsin tényleg meghalt” – mondták ott.

         A Putyin-párti Cárgrád tévécsatorna pontosította, hogy Prigozsin és Utkin holttestét kihúzták a roncsok alól, és „előzetesen azonosították”, genetikai vizsgálat előtt. A Roszaviacija bizottság egyik forrására hivatkozva Cárgrád azt mondta, hogy a gépet felrobbantották. Másrészt úgy vélik, hogy a Wagner PMC vezetőjének repülőgépét egy orosz légvédelem lőtte le. A Financial Timesnak egy nyugati illetékes nyilatkozott, akit tájékoztattak a vonatkozó információkról.

         Az American Institute for the Study of War (ISW) elemezte Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner PMC vezetőjének halálának előfeltételeit és valószínű okait. „Az orosz védelmi minisztérium és a Kreml a felkelés óta tönkreteszi Wagner katonai magáncéget és aláássa Prigozsin tekintélyét – Wagner felső vezetésének meggyilkolása pedig valószínűleg az utolsó lépés volt Wagner, mint független struktura megszüntetésében. Wagner és orosz bennfentes források szerint az orosz védelmi minisztérium a közelmúltban új PMC-k létrehozásába kezdett Wagner helyére Afrikában és a Közel-Keleten, és megkezdte Wagner-személyzet toborzását – áll a jelentésben.

         Az ISW rámutat, hogy az orosz védelmi minisztérium és a Kreml ténylegesen megteremtette azokat a feltételeket, amelyek mellett Prigozsin többé nem tudta megfelelően támogatni a Wagner-kontingenst, hacsak nem tud új finanszírozást és személyzeti missziókat biztosítani a közeljövőben – olyan feltételeket, amelyek végső soron ahhoz vezethetnek, hogy Wagner PMC fokozatosan elveszíti harcosait, Prigozsin pedig jelentőségét és befolyását. Az ISW elemzői szerint Prigozsin megpróbált ellenállni a Wagner orosz védelmi minisztérium és a Kreml általi megsemmisítésének. Megjegyzik, hogy Prigozsin „sietett” afrikai útja válasz volt az orosz katonai hírszerző szolgálat terveire és intézkedéseire a Wagner afrikai jelenlétének aláásására.

         A Fehér Ház már kommentálta a repülőgép-szerencsétlenséget. Watson elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a helyzetről, és a Fehér Ház is látott jelentéseket a Prigozsin-incidensről. „Ha ez beigazolódik, senkinek sem kell meglepődnie. A katasztrofális ukrajnai háború egy magánhadsereg Moszkvába vonulásához vezetett, és most, úgy tűnik, ehhez” – tette hozzá az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának képviselője.

         Alicia Cairns, brit parlamenti külügyi bizottság vezetője is kommentálta a repülőgép-szerencsétlenséget. Szerinte a sebesség, amellyel az orosz hatóságok megerősítették a Wagner-főnöknek halálát, „mindent mond, amit tudnunk kell”. Nem sokára azután, hogy a gépet lelőtték, jelentek a hírek, hogy éppen az orosz légvédelmi erők lőtték le. Alicia Kearns úgy véli, hogy ily módon az orosz elnök „nagyon hangos jelet küld”.

         Az is ismertté vált, hogy közvetlenül a Jevgenyij Prigozsin állítólagos haláláról szóló hírek után a wagneristák konvojokat alakítottak, hogy elhagyják a fehéroroszországi táborokat Oroszországba. A konvojok valószínűleg az Orosz Föderáció határa felé tartanak, de a fehérorosz különleges szolgálatok igyekeznek megakadályozni a zsoldosok járműveinek távozását.

         Ugyanakkor a Fehérorosz Gajun megfigyelőcsoport arról számolt be, hogy Cél faluban, a Wagner PMC zsoldosainak tábora közelében, komoly megszakítások kezdődtek a mobilinternetben.

         Valamilyen oknál fogva Prigozsint és Utkint, két szörnyű háborús bűnöst megsemmisítettek. Ez a háború utolsó hónapjainak igen jelentős eseménye, mert ők ketten, és főleg Jevgenyij Prigozsin szinte ikonjává váltak az orosz z-patriótáknak. Az azonban még nem teljesen világos, hogy Putyin kezén van-e a vérük vagy sem. A „Prigozsin a mártír” képe az oroszok szemében Putyin számára félelmetesebb, mint bármely élő Prigozsin. Jelen pillanatban a történtek legjobb verzióját az ukrán fél szolgáltatta. Andrej Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője elmondta, hogy ők (az orosz hatoságok) régóta és különböző módon falják egymást. „Valakit lassú tűzön főznek, valakit gyorsan sütnek, és valakit nyersen, csak sózva fogyasztanak. Valójában csak az orosz propaganda feltételezheti valamilyen véletlen baleset valószínűségét. Nyilvánvaló, hogy ez szándékos terrorcselekmény, vagy külső vagy belső támadás. Ez több személy felszámolása.”

         Prigozsin és Utkin halála az Orosz Föderáció politikai rezsimje átalakulási folyamatának elkerülhetetlen folytatása. Az események pedig most kapnak lendületet.

Részvény: