Politico: Szijjártó összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

A Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Szijjártó Péter és Annalena Baerbock német külügyminiszter zárt ajtós külügyminiszteri találkozóján szóváltásba keveredett.

A szóváltás akkor történt, amikor arról volt szó, hogy hazánk addig nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 500 millió eurós, fegyverbeszerzésre szánt segélycsomagot és a következő szankciós csomagot, amíg Ukrajna nem veszi le az OTP-t arról a listáról, amely a háború nemzetközi szponzorait tartalmazza.

Miután a magyar külügyminiszter erről beszélt, Baerbock visszakérdezett, hogy meg nem nevezett jelentések szerint az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, illetve felrótta azt is, hogy miért ad a bank hitelt orosz katonáknak.

Szijjártó visszautasította a német külügyminiszter által sorolt vádakat, a jelentéseket „nem helytállónak” nevezte, valamint hangsúlyozta, hogy a bank vezetése „nyilvánosan támogatja Ukrajnát”.

A Politico szerint egyébként a vitát megelőzően Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy Magyarország ne akadályozza az egységes európai fellépést.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/23/politico-nemet-kulugyminiszter-vita-otp/

Részvény: