Pentagon források szerint Ukrajna megtalálta az ellentámadás fő irányát

Ukrajna megtalálta az ellentámadás fő irányát, ahol az ukrán csapatok megkísérelhetik stratégiai mélységben az áttörést. Több ezer tartalékos katonát vetettek be, akik közül sokan nyugati kiképzést és felszerelést kaptak – írja Fehér Házi- és Pentagon forrásokra hivatkozva a New York Times. A nevük elhallgatását kérő tisztviselők néhány órával azután erősítették meg az ukrán áttörési kísérlet hírét, hogy orosz tisztviselők jelentős ukrán támadásokról számoltak be a déli Zaporizzsja régióban.

Az orosz hadsereg szóvivője szerint

az ukrán haderő két támadást is indított Orihiv, illetve Robotyne mellett.

Három, harckocsikkal megerősített zászlóaljjal kísérelték meg az áttörést, de az oroszok szerint kudarcot vallottak. Az oroszok által említett három zászlóalj viszonylag csekély számú, háromezer ukrán katonát jelent, ugyanakkor a megszállók szerint 80 páncélozott járművet vetettek be az ellentámadók. A Rybar információi szerint az ukrán 33-as számú gépesített gyalogsági dandár vezeti a műveletet, akiket nem sikerült megfutamítani: az oroszok állításával szemben a harcok jelenleg is zajlanak.

Ez az a térség, ahol az ellentámadás első, jól látható eleme is volt, ám akkor elakadtak a támadások. Június 6. és 8. között Orihiv térségében Tokmak irányába mutató támadások indultak meg, de a 38-as gépesített dandár páncélozott offenzíváját visszaverte az orosz védelem, és több értékes nyugati harckocsi is odaveszett. Amennyiben mégis az Orihiv-Robotyne szektor lesz a támadás fő iránya, az ukránok Tokmak irányába próbálhatnak meg kitörni. Tokmak egy kisváros ugyan, de az ország délkeleti részén, egy kulcsfontosságú útvonalon fekszik, amelyet az ukrán erők arra használhatnak, hogy elvágják a Krím szárazföldi összeköttetését a 2022. február 24-e óta megszállt területekkel.

A New York Times-nak a nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztviselők aláhúzták:

Ez a nagy teszt.

Azt is elmondták, hogy élénk érdeklődéssel figyelik a fokozott harcászati aktivitást, és hogy az ukrán tisztviselők arról tájékoztatták őket, hogy az új művelet, ha sikerül az áttörés, egy-három hétig fog tartani.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/27/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-2023-julius-27/#pentagon-forrasok-szerint-ukrajna-megtalalta-az-ellentamadas-fo-iranyat

Részvény: