Paks II: hirtelen vezetőt váltott az orosz fővállalkozó

2023. november 20-tól Vitalij Poljanyin tölti be a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatói tisztségét a fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnökeként.

A Paks II. Atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten, mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak (képünkön) – közölte kedden a Roszatom.

Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak viszont a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását – olvasható a közleményben. Poljanyin eddig a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, ami most novemberben kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A Roszatom azzal magyarázta a váltást, hogy „a legbonyolultabb mérnöki létesítmény – egy atomerőmű felépítése – hosszadalmas folyamat, amely több szakaszra tagolódik. Ennek megfelelően az egyes szakaszokban különböző kompetenciával rendelkező vezetőkre van szükség.”

Paks II körül itthon is zajlanak az események, ám, ahogy alábbi cikkünkben összefoglaltuk, számos nehézséggel néz még szembe a projekt. Hogy itt most többet ne mondjuk, a Roszatom a mai napig képtelen volt olyan tervdokumentációt összeállítani, amelyet egy uniós nukleáris hatóság elfogadhatott volna.

Módosítják az atomtörvényt, a Paks II. egy része egyszerű bejelentéssel is megépülhet

Az atomerőművek építése során egyes rendszerelemeknél nem lesz szükség bonyolult engedélyeztetésre, elég lesz bejelenteni az atomhivatalnak, mi készül. Ha annak nincs ellenvetése, az engedély 15 nap után kiadottnak tekintendő. A hivatal szerint csak adminisztratív egyszerűsítésről van szó, egyes módosítások még növelik is a hatóság erejét, az új eljárási szabályok pedig nem vonatkoznak az üzemeltetésben és az üzemzavarok kezelésében kritikus rendszerelemekre.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20231121_Paks_II_hirtelen_vezetot_valtott_az_orosz_fovallalkozo

Részvény: