Oroszország mindent elpusztít, ami az útjába kerül

         Oroszország folyamatosan pusztítja az ukrán területeket, különösen a donyecki régió városait, amelyeket nem tud katonai eszközökkel elfoglalni vagy meghódítani. Ezért Oroszország katonai vezetése úgy döntött, hogy egyszerűen lakhatatlanná teszi azokat a területeket felperzselt föld taktikájával.

         Április 2-án Oroszország rakétatámadást intézett a Donyeck régióbeli Konsztantyinovka ellen, 6-an meghaltak és 11 civil megsebesült. 16 toronyház, 8 magánház és egy óvoda sérült meg a rakétadaraboktól. Oroszország újabb háborús bűnt követett el. Az Avdejevka folyamatos ágyúzása a város lakásállományának több mint 80%-át elpusztította.

         A Donyeck régió ukrán ellenőrzése alatt álló része elleni rakétatámadások felerősödése az orosz hadseregben történelmileg benne rejlő „felperzselt föld” taktikáját tükrözi: amikor nem tud megszállni, pusztításba kezd. Ennek megfelelően a térség ukrán frontvonalbeli városait: Avdejevkát, Konsztantyinovkát, Kramatorszkot orosz rakéták és tüzérség érte. Rendszeresen érkeznek jelentések emberáldozatokról és pusztításokról, de a frontvonal közelsége ellenére sem minden helyi lakos hagyta el otthonát. Avdejevkában körülbelül kétezer civil maradt, köztük nyolc gyerek, és körülbelül háromezer civil maradt Bahmutban, amelynek külvárosában hónapok óta heves harcok dúlnak. Az ukrán hatóságok fontolóra veszik a gyermekek kényszer-kitelepítésének lehetőségét a donyecki régió frontvonalbeli városaiból, amelyeket az orosz hadsereg folyamatosan ágyúz.

         Putyin rosszul számolt Ukrajna teljes körű inváziójával. A „háromnapos háború”, ahogy azt a Kremlben elképzelték, véres mészárlássá fajult, amelyben Oroszország elveszítette legjobb katonáit, hadserege leépült, és a gyilkosok és nemi erőszaktevők tömegének megszemélyesítőjévé vált. Így most a Kreml diktátora elutasított mindent, és elrendelte azoknak a településeknek a teljes megsemmisítését, amelyeket az orosz hadsereg nem tud elfoglalni. Ez a legszörnyűbb megnyilvánulása a szovjet katonai doktrínának, amely szerint „ha egy városban lőnek akár csak egy ház ablakából is, akkor egyetlen ház se maradjon abban a városban”. Ez a megfogalmazás a legjobb bizonyíték arra, mi vár nemcsak Ukrajnára, hanem Európára is abban az esetben, ha Putyin hadseregét nem lehet megállítani az ukrán Donbászban.

         Putyin arról álmodik, hogy hadserege háborúval érkezzen Európába, ahogy 1945-ben is, amikor mindent elpusztított, ami az útjába került. És persze nem tesz engedményeket, mert ez a végtelen háború. Ennek az állításnak a valószínűtlensége ellenére Putyin folytathatja a háborút uralkodása alatt, ha elegendő erőforrása lesz ehhez. Megállítani ezt az egzisztenciátlis Kremli fenyegetést az egész civilizált világ feladata. Ukrajna megsegítése olcsóbb befektetés Európa békés jövője érdekében, mint az oroszok elleni harc saját városaik utcáin.

Részvény: