Oroszország kész tárgyalni az EU-val az európai gáztranzit jövőjéről

Ukrajna nem akarja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró szállítási szerződést.

2024 végén lejár az Oroszország és Ukrajna által 2019-ben megkötött szerződés az orosz földgáz szállításáról, Kijev pedig egyelőre nem akarja azt meghosszabbítani. Oroszország ezért kész tárgyalásokba bocsátkozni az Európai Unióval az európai földgáz-ellátásról – mondta Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes a Reuters szerint.

Az Ukrajnán átvezető vezetéken átmenő földgáz mennyisége az orosz-ukrán háború kirobbanását követően, 2022 februárja után erősen megcsappant, de még így is fontos ellátási útvonala Európának. Oroszrszág díjat fizet Ukrajnának azért, hogy használhassa a gázvezetékeit.

Robert Fico szlovák kormányfő néhány napja találkozott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, ezt követően pedig arról beszélt, megvan a lehetősége annak, hogy a tranzitszerződést a felek meghosszabbítsák. Ezt azonban Smihal határozottan cáfolta a Bloomberg kérdésére. „Az ukrán fél álláspontja egyértelmű: a tranzitszerződés az év végén lejár” – közölte a miniszterelnök sajtóirodája. Hozzátették:

Nem fogunk beszélni az oroszokkal, és nem hosszabbítunk szerződést.”

Novak ezt követően ajánlotta fel az EU-nak a tárgyalás lehetőségét. „Ha az Európai Unió azt kívánja, mi készen állunk a beszélgetésre. Egyelőre azonban nem látunk erre igényt” – fogalmazott az orosz miniszterelnök-helyettes.

(Nyitóképünk illusztráció)

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240127_Oroszorszag_kesz_targyalni_az_EUval_az_europai_gaztranzit_jovojerol

Részvény: