Oroszország betiltotta az LMBTQ-mozgalmat

Az igazságügyi minisztérium szerint a mozgalom társadalmilag és vallásilag nem egyezik a keresztény orosz értékekkel.

Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBTQ-mozgalmat. Az orosz igazságügyi minisztérium november közepén nyújtotta be a bíróságra a kérelmet, a tárca korábbi közlése szerint a mozgalom szítja a társadalmi és vallási viszályokat. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a bíró kijelentette, a kereset követelése teljesítendő.

A moszkvai patriarkátus egyik egyházi képviselője azt mondta, a lépés a társadalom erkölcsi önvédelmének egyik formája. Vashtang Kipsidze azt is hozzátette, a mozgalom ki akarja szorítani a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből, ami sérti a hívők jogait. A RIA Novosztyi közlése szerint a rendelkezés nem embereket tilt be, hanem egy bizonyos szervezetet, Oroszország pedig eddig sem üldözte az LMBTQ képviselőit, és ezután sem fogja.

A rendelkezés szerint akkor tiltják be a tartalmakat, ha „a hagyományos és a nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségéről alkotott torz kép kialakítása, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok iránti érdeklődés kialakítása, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok előnyeinek igazolása a hagyományos kapcsolatokkal szemben, a hagyományos szexuális kapcsolatok elutasításának igazolása a nem hagyományos kapcsolatok javára, pozitív hozzáállás kialakítása a nemváltoztatáshoz”.

A Roszkomnadzor idén 47 közigazgatási jegyzőkönyvet állított össze audiovizuális szolgáltatók ellen LMBTQ-tartalmak megjelenítése címén, és több mint 29 millió 200 ezer rubelt meghaladó (csaknem 114 millió forintnyi) bírságot vetett ki rájuk.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20231130_Oroszorszag_betiltotta_LMBTQ

Részvény: