Oroszország, Belarusz és Irán ismét meghívást kapott a Nobel-díj átadásra

Oroszországot és Belaruszt ismét meghívták a stockholmi Nobel-díj bankettre, miután tavaly az ukrajnai háború miatt kihagyták őket. Iránt is visszahívták a svéd fővárosban tartott eseményre, miután tavaly nem vehetett részt rajta.

A Nobel Alapítvány azzal indokolta a döntést, hogy igyekszik azokat is bevonni, akik nem osztják a Nobel-díj értékeit. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt vezetőjét idén először, szintén meghívták az eseményre, de Jimmie Akesson kimentette magát azzal, hogy túl elfoglalt ahhoz, hogy részt vegyen a rendezvényen – számolt be róla a BBC.

A hat Nobel-díj ünnepélyes átadásából ötöt minden évben Stockholmban tartanak, míg a Nobel-békedíjat Oslóban adják át.

Tavaly a Nobel Alapítvány közölte, hogy Oroszország és Belarusz nagykövetei nem kapnak meghívást Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Belarusz Oroszország egyik legfontosabb szövetségese, és vezetője, Aljakszandr Lukasenka támogatta Oroszország „különleges katonai műveletét”, ahogyan ő nevezi Ukrajna tavaly februári lerohanását.

Iránt tavaly szintén nem hívták meg. Teheránt régóta bírálják emberi jogi helyzete miatt. Az ENSZ szerint az ottani kormány emberiesség elleni bűncselekményeket követhetett el a tavalyi tüntetések leverése során.

Szegedi végzős gimnazista is részt vehet a Nobel-díj átadásán
Viczián Dánielt delegálja a Nobel-díj átadási ünnepségére a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az idén. Magyarország 2001 óta küldhet egy fiatal magyar kutatót a ceremóniára és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/oroszorszag-belarusz-iran-nobel-dij-atado-bankett-stockholm-oslo.776680.html

Részvény: