Oroszok szörnyű támadása a donyecki piacon

Január 21-én az oroszok megtámadtak egy helyi piacot Donyeck Kirovszkij kerületében. Ezt az eseményt már a megszállás kezdete óta a legnagyobb tragédiának nevezték.

A bűncselekmény következtében körülbelül 25 helyi lakos halott és 20 sebesült. Közvetlenül a támadást követően az orosz propagandista Telegram-csatornák hálózata, mint például a “Kocnews”, “Szkabeeva”, “Mardan”, “Margarita Szimonjan”, “Dva Majora”, “Golosz Mordora”, egyszerre jelentéseket kezdett publikálni, miszerint az ukrán hadsereg rakétatámadást intézett egy donyecki piac ellen. A kiadványok kronológiája és tartalma azt jelzi, hogy az orosz propagandisták szisztematikusan elkezdték feldolgozni az esemény körüli információs teret, hogy lejáratják Ukrajnát a nemzetközi közösség előtt.

Ugyanakkor az orosz erők ismét látványos eseményeket szerveznek az ukrán halálesetek hátterében, hamisan a “kijevi rezsimet” hibáztatva a támadásokért. Az orosz propaganda összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és reakciót követel a nemzetközi közösségtől. Szergej Lavrov azt tervezi, hogy január 22. és 24. között az ENSZ-ben felveti az ukrán fegyveres erők nyugati fegyverekkel való ellátásának kérdését, ami az orosz katonai kudarcok kulcstényezője.

A Donyecket lecsapó orosz háborús bűnösök információs hátteret teremtettek, hogy meggyőzzék a Nyugatot arról, hogy ne adjanak fegyvereket Ukrajnának, amelyeket szerintük polgári célpontok ágyúzására használnak. Oroszország szisztematikusan követ el ilyen bűncselekményeket, és Ukrajnát hibáztatja. Különösen 2014 óta Oroszország szisztematikusan ágyúzta Donyecket és Mariupolt. Ez szolgál alapul a “Donbász ágyúzásáról” szóló orosz propagandához, amelynek már nincs súlya és elismerése.

Az Orosz Föderáció állandó képviselete arról számolt be, hogy Donyeck január 22-i (orosz megszállók által végrehajtott) ágyúzása lesz az egyik témája az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló ülésének Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével.

Ukrajna soha nem irányított tüzet civilekre az ideiglenesen megszállt területeken, hiszen ott élnek felszabaadításra váró ukránok. Az orosz hadsereg által elkövetett provokáció nem lehet megtévesztő: Putyin kihívást állít a Nyugat elé, Ukrajna pedig csak köztes cél az orosz területi terjeszkedés útján. Ennek megfelelően a Kreml megpróbálja megakadályozni az ukrán fegyveres erők fegyverellátását, amelyik korlátozza az oroszok azon képességét, hogy támadást indítsanak Ukrajna mélyére.

Január 20-án éjjel az orosz megszálló hadsereg számos települést megtámadt a donyecki régióban. A nap folyamán 12 orosz támadást jegyeztek fel a térségben.

Ugyancsak ebben az időszakban a megszállók rekordszámú lövedéket lőttek ki Herszon régióban. Az orosz hadsereg lakónegyedekre lőtt, civileket megsebesítve, és eltalálta a kritikus infrastruktúrát és egy templomot. A támadások következtében egy ember meghalt.

Az orosz agresszió Mariupolban több tízezer helyi lakos halálához vezetett, akiket a lerombolt házok romjai között találtak, miután nem tudtak elhagyni várost. A város nagyobb része még mindig elpusztult, és a 2022 február-márciusban meggyilkoltak holttesteit fedezik fel a romok között. Ez az orosz világ “arcának” igazi tükre, amely csak erőszakot és halált hoz. Tévhit, hogy az oroszok számára több tucat donyecki lakos meggyilkolása, és különösen vasárnapi piacon, problémás dolog.

Amíg az orosz hadsereg képes marad, Európa nem érezheti magát biztonságban. A január 21-én Donyeckben történt tragédia újabb bizonyítéka annak, hogy a tárgyalások Putyinnal eredménytelenek. Oroszország a Harmadik Birodalom stílusában vív háborút, civileket gyilkol, hogy propagandaképet alkosson. Oroszország megállításának egyetlen módja az erőteljes nyomás: az ukrán hadsereg fegyverekkel való ellátása biztosítja, hogy Putyin ne ismételhessen meg hasonló bűncselekményeket Európában.

Részvény: