Oroszbarát ellenzék Moldovában: Kreml nem hagyja abba a hatalom megvásárlásának kísérleteit Kisinyovban

A moldovai rendőrség közel egymillió dollárnyi, általuk „illegális politikai finanszírozásnak” nevezett összeget foglalt le az oroszbarát pártok találkozójának résztvevőitől, miután visszatértek egy moszkvai kongresszusról. Erről kedden számoltak be a rendőrség képviselői.

Körülbelül 150 embert (legtöbbször a kisinyovi repülőtéren) kutattak át hétfőről keddre virradó éjszaka – mondta Viorel Cserneucanu moldovai rendőrfőnök újságíróknak. Közülük senkit sem vettek őrizetbe. Összességében több mint 20 millió moldovai lejt (körülbelül egymillió dollárt) foglaltak le. A rendőrség ezt az összeget „a politikai pártok illegális finanszírozásának árnyékos forrásokból” nevezte. A moszkvai eseménnyel kapcsolatos kellékeket is lefoglalták, köztük bögréket, sapkákat, jegyzetfüzeteket és pólókat.

Maia Sandu moldovai elnök kabinetfőnöke, Adrian Belucel a Telegramon a moszkvai rendezvényen összegyűlt politikusokat „a Kreml rezsimjének szolgáinak” nevezte. A moldovai főügyészség megbízott vezetője, Ion Muntyanu elmondta, hogy „hazaárulás” gyanújával ellenőrzik a vasárnap Moszkvába utazott politikusokat.

Ez a bűncselekmény 20 évig terjedő szabadságvesztéssel jár. „A mi szempontunkból ezek az akciók veszélyeztetik az állambiztonságot” – mondta Muntyanu a PROTV kisinyovi tévécsatornának adott interjújában.

Moldova többször is azzal vádolta a Kreml-et, hogy feszültséget akar szítani a 2,6 millió lakosú országban. Oroszország a mesterséges intelligencia által létrehozott hamisítványoktól a készpénzes zsákokig terjedő intézkedéseket alkalmaz a moldovai demokrácia aláásására. És a Kreml hasonló lépéseire más nyugati országokban is számítani kell. Ezt Mihaj Popszoj, az ország külügyminisztere nyilatkozta – írja a Bloomberg. „Moldova az orosz hibrid háború és a választási beavatkozás Petri-csészéje. Amit most Moldovában látunk, azt nagy valószínűséggel a közelgő választásokon fogják használni nyugati partnerországokban” – mondta.

Popszoj elmondta, hogy a moldovai vámosok a közelmúltban pénzzel teli poggyászdobozokat tartóztattak fel a határon, és nejlonzacskókat találtak készpénzzel, amelyekre az egyes városok és falvak nevei voltak ráírva, amelyek szerinte szavazók megvesztegetésére szolgáltak. „Megpróbálják ötvözni a régit és az újat, hogy maximális eredményt érjenek el. Pénzbepumpálás, mesterséges intelligencia vagy az ország destabilizálása fizetett tüntetőkön keresztül – mindezt a hibrid taktikát Moldovában tesztelik” – mondta a miniszter az orosz megközelítésről.

Az új Európa-ellenes „Győzelem” blokk létrejöttének helyzete jól jelzi, hogy az Orosz Föderáció továbbra is azon dolgozik, hogy lassítsa a posztszovjet tér országainak fejlődését és minden lehetséges módon probálnak megakadályozni, hogy az európai, euroatlanti család részévé váljanak. Ez Ukrajna elleni nyílt agresszióban, valamint ugyanazon Moldova Európa-párti hatóságai elleni felforgató munkában fejeződik ki.

Az Orosz Föderáció információs mechanizmusai és propagandagépezete továbbra is nagyon erős. Minden országnak pedig amellett, hogy az új kihívásokhoz kapcsolódóan erősíti védelmi képességét, információpolitikát és biztonságot kell kialakítania. Dolgozni kell az ellenpropagandán, az Orosz Föderáció által használt hibrid módszerek ellen. Ez egy nehéz kérdés, amely nemcsak Ukrajnát és Moldovát érinti, hanem általában a demokratikus világ országait is. Nem titok, hogy különböző oroszbarát erők még Európa szívében, az Egyesült Államokban is működnek. Tehát a demokratikus világnak össze kell fognia, és közösen kell keresnie a mechanizmusokat az Oroszország által kirobbantott hibrid háború ellen.

Elmondhatjuk, hogy a Kreml Ilan Sorra tett fogadást, mint „Moldova főmenedzserére”. Most Sor fogja kezelni a moldovai helyzet aláásására szánt pénzügyeket, és vele együtt választják ki az elnökjelölteket. A Kreml feladatai egyértelműek – Moszkvának olyan instabilitási zónát kell létrehoznia, amely eltereli a figyelmet az ukrajnai harcokról, és megzavarja Moldova európai integrációját.

Moldovában – jegyzi meg Valeriu Pasa moldovi politológus – az oroszbarát erők felerősítették a küszöbön álló háború narratívájának propagandáját, amely állítólag akkor kezdődik, ha az ország elnöke, Maia Sandu vezeti Moldovát az EU-hoz. „Ennek nincs értelmes indoka” – jegyzi meg. “De az orosz ajkú állampolgárok körében egy ilyen információs támadásnak halmozott hatása van.”

Az Orosz Föderáció Moldova elleni hibrid háborújának fő fegyvere továbbra is az az eszköz, amellyel a Kreml „felpumpálja” az oroszbarát ellenzéki erőket az országon belül. Így a moldovai hatóságok legfőbb ellenállási eszköze ezzel szemben az ilyen „ellenzékek” tranzakcióinak teljes pénzügyi ellenőrzése lesz. Ez a probléma sok posztszovjet országban van: Magyarországon, Örményországban, Grúziában, Bulgáriában és így tovább. Ezért minden orosz pénzt ellenőrizni kell, és az ilyen eseteket időben tömeges nyilvánosság elé tárni, hogy a hasonló helyzetben lévő európai országok megtehessék a szükséges itézkedéseket az orosz szavazatvesztegetés és befolyás ellen az európai politikában.

Részvény: