Orosz repülőgép megszerzésére kaptak parancsot az amerikai hatóságok

Az Egyesült Államok hatóságai parancsot kaptak egy 45 millió dolláros repülőgép lefoglalására, amely a PJSC Lukoil orosz energetikai cég tulajdonában van – közölte szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium, bár a repülőgép jelenleg vélhetően Oroszországban van.

Texas déli körzetének kerületi bírósága engedélyezte a Lukoil orosz olajtársaság tulajdonában lévő repülőgép lefoglalást. A 45 millió dollár (17,9 milliárd forint) értékű repülőgép az amerikai kereskedelmi minisztérium Oroszország elleni szankcióinak megsértésével repült Oroszországba és Oroszországból az USA területéről – jelentette az amerikai igazságügyi minisztérium a Reuters szerint.

A Boeing 737-7EM típusú repülőgép utoljára 2019 márciusában repült be az Egyesült Államokba.

A Lukoilra 2014 óta vonatkoznak az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala (OFAC) által elrendelt ágazati szankciók. Az Egyesült Államok a közelmúltban exportellenőrzési és engedélyköteles szankciókat is bevezetett Oroszországgal szemben, miután Moszkva megszállta Ukrajnát. Oroszország „különleges katonai műveletnek” nevezi ukrajnai hadműveleteit.

„A mai nyilatkozat tárgyát képező repülőgép végső soron a Lukoil tulajdona volt, bár ezt a tulajdonjogot egy most nyilvánosságra hozott holdingcég-sorozat révén elfedték” – áll az igazságügyi minisztérium közleményében.

Az amerikai hatóságok így bármikor lefoglalhatják a repülőgépet, ha az belép az Egyesült Államok légterébe. Ha pedig valamelyik repülőtéren leszáll, akkor a privát cégek semmilyen kiszolgálást nem végezhetnek a járművön, vagyis nem tankolhatják meg, nem segíthetik a leszállását, vagy távozását, nem kaphat hangárszolgáltatásokat sem.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/lukoil-lefoglalas-repulogep-egyesult-allamok.758974.html

#egyesült_államok #lukoil #szankció #lefoglalás #oroszország

Részvény: