Orosz propaganda, amelyik Putyin “örök rezsimjét” táplálja

Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjének nemrégiben nyilvánosságra hozott iratai részletesen feltárják, hogyan dolgozik a Kreml Putyin választási győzelmének biztosításán, hogyan építi ki az egész Oroszországra kiterjedő propagandahálózatot és internetes cenzúra mechanizmusát az információs hadviselés érdekében, és hogyan integrálja a megszállt területeket Ukrajnába. Erről a VSquare számolt be. “Ezek a dokumentumok két okból is fontosak. Először is pontosan megerősítik, hogy a Kreml hogyan próbálja átszabni az orosz állam teljes ideológiáját. Másodszor azonban megmutatják, hogyan történik ez mikroszinten” – mondta Mark Galeotti orosz elemző, aki a Vsquare kérésére áttekintette a kiszivárgott dokumentumokat. Hozzátette: ezek a dokumentumok Putyin félelmeit is feltárják. “E pompa mögött egy olyan rezsim van, amely azt hiszi, hogy bajban van” – mondta Galeotti.

A kiszivárgott Kreml-dokumentumokban ezeket az akciókat szó szerint és szégyentelenül “információs háborúnak” nevezik, holott a saját társadalom ellen folytatják. A három fő kategória – elnökválasztás, információs hadviselés és megszállt ukrajnai területek – teljes tervezett költségvetése eléri az 1,1 milliárd eurót. Az összeg többségét, 631 millió euróig információs hadviselésre fordították. (Ebben a cikkben az euróban kifejezett összegekre fogunk hivatkozni, a kerekített 1 rubel = 0,01 euró árfolyamot használva.) Ugyanakkor a Kreml kiemelt figyelmet fordít az általa nevezett új területeknek, azaz a megszállt ukrán területeknek, ahol több milliárd rubelt fektetett be a helyi lakosság lojalitásának biztosítására.

Mint ismertté vált, az orosz megszálló hatóságok Ukrajna területein vásárolják meg a nyugdíjasok szavazatait az oroszországi “elnökválasztáson”. Megjegyzendő, hogy a kollaboránsok és az orosz katonaság 5 ezer rubelt ígér az ideiglenesen megszállt területek nyugdíjasainak az “Orosz Föderáció elnökválasztásán” való részvételükért. Körbejárják a házakat és “humanitárius segélyt” ajánlanak fel, de az átvételének feltétele a szavazólap kitöltése. A pénzt orosz útlevél nélkül is adják ki. Az Ukrajna Nemzeti Ellenállási Központ jelentése szerint az ilyen akciók a részvételi arány túlbecsülését célozzák, aminek a Kreml terve szerint legalizálni kellene a megszállást.

Putyin személyes beleegyezésével az elnöki adminisztráció 3,6 millió eurót különített el az exit poll lebonyolítására az elnökválasztáson, és további 5,8 millió eurót rendeltek el Ukrajna megszállt részein végzett szociológiai kutatások és felmérések költségeinek fedezésére. E két “többletköltség” mellett összesen mintegy 28 millió eurót különítettek el az elnökválasztással kapcsolatos szociológiai kutatásokra.

A forrás szerint, aki munkája jellegéből adódóan látott már ilyen tanulmányokat, de hivatalosan nem kapott felhatalmazást arra, hogy nyilatkozzon, nagy valószínűséggel zárt szociológiai tanulmányokról van szó, amelyeket a Kreml már évtizedek óta megrendelt. “Tesztelik a társadalom “hőmérsékletét”, hogy megfelelően reagálhassanak. Ha apró dolgok nagyon zavarják a társadalmat, akkor nem kezdik üldözni őket” – mondta a forrás.

“A lakosság nem hiszi el, hogy ezek valóban anonim felmérések. Ezért az emberek nem válaszolnak őszintén. Félnek. Még a Kreml belső felhasználású közvélemény-kutatásainál sem válaszolnak teljesen őszintén, de ott a közvélemény-kutatók jobban próbálkoznak az ellenőrző kérdésekkel. Kiszűrik a válaszadók azon részeit, akiknek a kontrollkérdésekre adott válaszai ellentmondanak a valós kérdésekre adott válaszaiknak” – magyarázta a forrás.

Az a tény, hogy a Putyin-kormány elrendelte ezeket a közvélemény-kutatásokat, azt mutatja, hogy a Kreml érdeklődik a választások tényleges eredményei iránt – tette hozzá a forrás: “Meg akarják ellenőrizni, hogy a régiók mennyire tudják meghamisítani a választások tényleges eredményeit, és mennyire manipulálják azokat. Bemutatni Moszkvának azokat a számokat, amelyeket véleményük szerint látni szeretnének. A Kremlnek a lehető legpontosabban tudnia kell, hogy mik a valós eredmények, többek között ahhoz, hogy lássák, mennyire érdemes meghamisítani azokat.”

Az áprilisban tartandó orosz elnökválasztás már nem felel meg a nemzetközi normáknak, így fennáll annak a lehetősége, hogy a világ megtagadja azok eredményének elismerését. Például nem regisztrálták azokat a jelölteket, akik indulni akartak. Ennek megfelelően a választók nem látják majd a politikai jelöltek teljes körét a szavazólapon. Ezért a politikai tevékenység jelentősen korlátozott volt. Ami a “liberális irányzat potenciális jelöltjét” illeti, Navalnijt a börtönben ölték meg, Nadezsdint nem engedték regisztrálni, pedig valójában kellő számú aláírást gyűjtött össze. De még ettől, a nem túl népszerű jelölttől is féltek a hatóságok, és nem engedték, hogy részt vegyen a választásokon.

A választások nem átláthatóak, mert a nemzetközi megfigyelés korlátozott, a szakértők nem végezhetik munkájukat. Több napos szavazás nem teszi lehetővé az eredmények ellenőrzését. Ami az online szavazást illeti, a nem demokratikus országokban nem átlátható és nem kelt bizalmat sem belül, sem kívül. Az Orosz Föderáció elnöki megválasztásának elmulasztásának oka továbbá a verseny hiánya a médiában és a politikai vitákban, mert Putyin ezzel kapcsolatos beszédét fogjuk csak hallani, és ez lesz az egyetlen nyilvános rendezvénye. Nincs vita, nincs verseny. Az Orosz Föderációban zajló folyamatok sértik az EBESZ és más nemzetközi szervezetek kritériumait. Az Orosz Föderáció elnökválasztása már nem felel meg a nemzetközi normáknak. Hiszen ezek a választások nem szabadok, nem versenyképesek, nem átláthatóak és nem demokratikusak. És bátran kijelenthetjük, hogy ezt az álláspontot a világ országainak túlnyomó többsége osztja.

Részvény: