Óriási fölénnyel nyerte Donald Trump a dél-karolinai előválasztást

Fő riválisa, Nikki Haley volt kormányzó otthonában zsebelt be 59,8 százaléknyi szavazatot.

Az amerikai republikánus szavazóközönség egy újabb szövetségi államban Donald Trumpot választotta elnökjelöltként: szombaton Dél-Karolinában tartott előválasztást a Republikánus Párt, amelyen a szavazatok 59,8 százalékát az előző elnök kapta – írja a Reuters hírügynökség.Fő ellenfele, a republikánus megújulásért küzdő Nikki Haley mindössze 39,5 százaléknyi voksot szerzett, ami azért is fájdalmas lehet számára, mert korábban kétszer is megválasztották kormányzónak az államban. A szavazók nagy része a bevándorlás problémáját jelölte meg, mint maiért Trumpra szavazott.

Trump párton belüli népszerűségét nem csökkentik az ellene hozott bírósági ítéletek. Legutóbb például pénzügyi csalás miatt indítottak a volt amerikai elnök ellen keresetet, amely során Trumpot mintegy 360 millió dollárra büntette a New York-i bíróság, ami a cégvezetéstől és a hitelfelvételtől is eltiltotta 3 évre.

Ugyanakkor Haley jobban teljesít az elemzők várakozásánál, a szavazás előtt Trump előnyét például 27,6 százalékra mérték (a különbség végül 20,3 százalékos lett). A volt kormányzó dacosan állította a vereség után, hogy március 5-én, az úgynevezett „szuperkedden” megfordítja az állást – aznap 15 államban tart előválasztást a republikánus párt. „40 százalék nem egy apró csoport” – mondta Haley. – „Rengeteg olyan előválasztási szavazó van, aki alternatívát keres” – tette hozzá.

Trump az összes eddigi előválasztást megnyerte: Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában, a Virgin-szigeteken és most Dél-Karolinában is toronymagasan ő végzett az első helyen.

Trump a győzelem után tartott beszédében elmondta: ilyen egységesnek még nem látta a pártot, Haley nevét pedig nem is említette. És bár a republikánusok valóban egységesnek tűnnek, az amerikai szavazók nagy része szerint pedig rossz irányba halad az amerikai gazdaság, egy felmérés szerint az emberek harmada szerint alkalmatlan lenne az elnökségre, ha elítélnék bűncselekményért.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240225_Oriasi_folennyel_nyerte_Trump_a_delkarolinai_elovalasztast

Részvény: