Orbán Viktor szólal fel elsőként hétfőn a parlamentben, a Novák helyébe lépő Kövért Lezsák helyettesíti majd házelnöki posztján

A miniszterelnök felszólalása nyitja majd az Országgyűlés február 26-i ülését, és lehet, hogy már ekkor bejelenti Orbán Viktor a Fidesz államfőjelöltjét. A lemondott Novák Katalin viszont aligha beszél majd. A helyére átmenetileg lépő Kövér László házelnököt Lezsák Sándor fogja helyettesíteni.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik majd az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február 26-a hétfő, 13 órára összehívott ülése – tudta meg a hvg.hu. Az, hogy a kormányfő az őszi és a tavaszi ülésszakok első napján is rendszeresen felszólal, már megszokott, hiszen ilyenkor mindig értékel és beszél a következő időszak terveiről is.

Most azonban különleges helyzet lesz, hiszen a napirend előtti felszólalások – köztük a kormányfőé – után a február 26-i ülés első napirendi pontja a köztársasági elnök lemondása lesz. Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását a kegyelembotrány, vagyis amiatt, mert államfői kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének falazó igazgatóhelyettesnek, K. Endrének.

Bár Orbán beszéde még a lemondás hivatalos elfogadása előtt hangzik majd el, nem zárható ki, hogy a pártelnök-miniszterelnök éppen a parlamenti szezonnyitó beszédében jelenti majd be, ki lesz a Fidesz államfőjelöltje. Persze, hacsak addig ki nem szivárogtatják vagy be nem jelentik a szerda-csütörtök zajló kihelyezett Fidesz-frakcióülés alapján a nevet.

Akárhogy is, Orbán beszéde, és az arra adott, minden parlamenti frakció egyenként 9 perces reakciója miatt az eredeti menetrend 1,5-2 órát is csúszhat. Így 14:30 helyett csak 16 óra után várható Novák lemondó nyilatkozatáról a döntés. A határozathozatal előtt az államfő ötperces időkeretben felszólalhat, de ez nem kötelező.

A hvg.hu hiába kérdezte egyelőre a Sándor-palotát, nem kaptunk választ arra, hogy Novák Katalin kíván-e a búcsú ilyen gesztusával élni az Országgyűlés nyilvánossága előtt. Ugyanakkor az, hogy már február 10-i, a lemondását bejelentő televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy most szólal meg utoljára államfőként, azt valószínűsíti, hogy nem várható megjelenése és beszéde a parlamentben.

A második napirendi pontként Kövér László helyettesítéséről döntenek majd a képviselők. Az új államfő megválasztásig ugyanis az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére. Így volt ez 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után is. Ezért kell dönteniük a képviselőknek arról, hogy ki lássa el Kövér feladatait. A hvg.hu úgy tudja,

az átmenetileg Novák Katalin helyére lépő Kövér Lászlót egyik alelnöke, a fideszes Lezsák Sándor fogja helyettesíteni.

Ahogy arról már előzetesen a hvg.hu írt, a hétfői ülés harmadik napirendi pontja a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása lesz, amit a javaslat kormányzati benyújtása után 19 hónappal, vagyis bő másfél év sunnyogás és kínos indokokkal való halogatás után végre a kormánypárti képviselők is hajlandóak megszavazni.

Az Orbán-beszéd miatt a késő estébe csúszó hétfői ülés további fontos napirendje lesz még az élet végi döntésekről szóló, az ellenzéki pártok által javasolt vitanap, méghozzá 4 órás időkeretben. A téma a gyógyíthatatlan, ALS-beteg Karsai Dániel jogász ügye miatt különösen aktuális. A következő ülés március 4-én lesz a tervek szerint, de azon a héten is csak egy nap munkát terveznek.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240221_Orban_Viktor_parlament_Novak_Katalin_Kover_Laszlo_Lezsak_Sandor

Részvény: