Orbán Viktor régi ellenfele készül ismét a hatalomba

Frans Timmermanst, az EU kílmaügyi biztosát javasolja kormányfőjelöltnek közös listájának első helyére a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) a novemberben esedékes hollandiai választásokon.

A 62 éves munkáspárti politikus már július végén jelezte, hogy szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot, miután a PvdA és a GL bejelentette, hogy közös listán indulnak az előrehozott választásokon. Timmermans kihívói Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) politika és Caroline van der Plas, a Gazdák és a Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetői lesznek.

Timmermans korábban tíz évig volt a munkáspárt parlamenti képviselője, és külügyminisztervolt Mark Rutte második kormányában. 2014-ben lett az Európai Bizottság jogállamiságért felelős uniós biztosa és alelnöke lett.

Régóta rivalizál Orbánnal
A szociáldemokrata politikus a korábbi években számos alkalommal kritizálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Korábban a Westdeutcher Rundfunk (WDR) német regionális társaság egyik rendezvényén arról beszélt, hogy szerinte az Európai Unió túl régóta tűri a magyar kormányfőt, és már nem tud megértő lenni a magyar kormány tevékenysége felé. Szerinte amiatt, hogy az EU türelemmel viselte sokáig Orbánt, ő „úgy érezhette, hogy azt tehet, amit csak akar”, azonban most az Unió véget kell vessen a játszadozásnak és elvárhatja a szolidaritást.

Azonban a vita oda-vissza zajlott a két politikus között: Orbán például még az orosz-ukrán háború kitörése előtt az Európai Parlamentben úgy nyilatkozott, hogy az uniós klímacsomag, a Fit for 55 – melyet többek között Timmermans dolgozott ki – megöli az európai középosztályt, mivel a tervezet megemeli az energiaárakat, és további áremelkedések is bekövetkezhetnek, ami lerombolhatja a középosztályt.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/timmermans-orban-ep-hollandia-valasztas-vita-munkaspart.775689.html

Részvény: