Orbán Viktor reagált Matolcsy megszólalására: A jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök az MNB és a kormány legfrissebb csörtéjét követően szólalt meg.

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen – reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének csütörtöki kijelentéseire. A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: az MNB felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta.

A kormánykritikus megnyilvánulásokkal az utóbbi időben nem fukarkodó Matolcsy György jegybankelnök most magához képest is erős megjegyzésekkel szaladt neki Nagy Mártonnak, amikor kijelentette róla, hogy lényegében az alkalmatlansága miatt kellett kitenni az MNB-től. Az ingerült kirohanásra ugyanakkor nem pusztán a Nagy Mártonnal való közmondásos rossz viszonya sarkallta a jegybank elnökét, hanem az a kormányzati lépés, amellyel lényegében a fideszes felügyelőbizottság gyámsága alá szorítanák az MNB-t.

Persze Nagy Márton sem maradt adós a válasszal, aki egyszerűen hálát adott Istennek azért, hogy már nem Matolcsy György a főnöke.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240229_Orban_MNB_Matolcsy_Nagy

Részvény: