Orbán Viktor látogatást tett Trump birtokán: “Ukrajna békéjéről” beszéltek, Trump pedig szerenádot énekelt a “fantasztikus vezetőnek”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Floridában találkozott Donald Trump amerikai elnökjelölttel. Az amerikai politikus bókokkal zúdította Orbán Viktort. Igen, Donald Trump “fantasztikus vezetőként” dicsérte Orbánt. “Orbán nem egy vitatott figura, mert azt mondja: “így lesz”, és itt a vége. Ő a főnök. Nem, ő egy nagyszerű vezető, egy fantasztikus vezető” – mondta Trump.

Trump látogatta Orbánt a rezidenciájában is. A látogatás programjában vacsora Melania Trump volt first ladyvel és egy zenei együttes fellépése szerepelt. Emellett a magyar miniszterelnök egy órás megbeszélést folytatott vezető asszisztensekkel.

“Trump dacos találkozójára egy nappal azután került sor, ahogy Joe Biden elnök a nemzet helyzetéről szóló beszédében azzal vádolta valószínű republikánus ellenfelét, hogy hátat fordítanak a demokratikus eszméknek az Ukrajnának nyújtott további segélyek blokkolásával” – írja a Bloomberg.

Donald Trump volt amerikai elnök láthatóan azt tervezi, hogy véget vessen Oroszország Ukrajna elleni háborújának, de “nem fogja finanszírozni az ukránok támogatását abban az esetben, ha az amerikai választások után visszatér a hatalomba”. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a magyar televíziónak adott interjújában.

Az interjút Orbán floridai látogatása után rögzítették, ahol Trumppal, mint amerikai elnökjelölttel találkozott. Orbán szerint Trump állítólag azt mondta neki, hogy “részletes béketeremtő tervei vannak” Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban. A magyar miniszterelnök azonban nem árulta el e tervek tartalmát, csak annyit jegyzett meg, hogy “egybeesnek Budapest álláspontjával”.

De ahogy Orbán mondta, “ha megnyeri a választásokat, Trump nem tervezi Ukrajna támogatását”. “Ha Amerika nem ad pénzt, akkor maguk az európaiak sem fogják tudni finanszírozni ezt a háborút, és akkor a háború véget ér” – fejtette ki Trump logikáját a magyar kormányfő. Orbán szerint “Trump nem tervezi, hogy segítsen Európának megerősíteni védelmét”, amit maga az amerikai volt elnök is többször kijelentett nyilvánosan.

Joe Biden amerikai elnök pedig bírálta Donald Trump volt elnök találkozóját Orbán Viktorral. “Tudja, kivel találkozik Trump ma Mar-a-Lagóban? Magyarországról Orbánnal, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem hiszi el, hogy a demokrácia működik, és diktatúrát akar” – mondta híveinek Biden egy kampánygyűlésen. Hozzátette: olyan jövőt látok, ahol megvédjük a demokráciát, nem pedig aláássuk azt.

Mit mondjak, a két diktátor, Trump és Orbán már sok éve barátok. 2016-ban Orbán volt az első olyan európai uniós ország vezetője, aki támogatta Trump amerikai elnökjelöltségét. Trump 2019-ben látta vendégül Orbánt a Fehér Házban. Orbán a 2020-as választáson is támogatta Trump jelöltségét Joe Biden jelenlegi amerikai elnökkel szemben.

A politikusok közelmúltbeli találkozója fényében egyre világosabbá válik, hogy a nemzetközi színtéren hogyan mosódnak el továbbra is a határvonalak az autoritarizmus és a demokrácia között. Trump nyílt támogatása az általa “fantasztikus vezetőnek” nevezett Orbán felé nemcsak a két vezető közötti politikai barátság elmélyüléséről árulkodik, hanem a demokratikus értékek és az emberi jogok megvetésének mélyebb, országaikon túlmutató problémáját is jelzi.

Donald Trump, akit elnöksége idején gyakran kritizáltak tekintélyelvű hajlamai miatt, Orbán Viktor támogatásával ismét a viták örvényében találta magát. Orbán a maga részéről többször is felszólalt és felszólal a demokrácia alapelvei ellen, korlátozza a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatást és más polgári szabadságjogokat országában, ezzel is hangsúlyozva a “diktátorok klubjában” való tagságát.

Ez a floridai találkozó és annak végeredménye a bizonyítéka annak, hogy Trump és Orbán közös látásmódot vall a kormányzásról, amely ellentétes az alapvető demokratikus értékekkel. Trump Orbánról, mint “nagy vezetőről” szóló kijelentései nemcsak ezt a problémát világítják meg, hanem a nemzetközi rend fenntartása szempontjából fontos tekintélyelvűség elítélésének hiányát is demonstrálják.

Érdemes odafigyelni az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos “részletes békefenntartó tervekről” szóló beszélgetésekre is, amelyek Orbán szerint egybeesnek Budapest álláspontjával. Ez aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen tervek milyen mértékben irányulhatnak Oroszország támogatására vagy Ukrajna pozíciójának gyengítésére. Ez csak hangsúlyozza a tekintélyelvű befolyás lehetséges veszélyét a nemzetközi konfliktusok megoldására. A világ közösségének fel kell ismernie, hogy a tekintélyelvű vezetők támogatása és az alapvető demokratikus elvek figyelmen kívül hagyása messzemenő következményekkel járhat a globális stabilitásra és biztonságra nézve. Trump és Orbán találkozója emlékeztet erre a veszélyre, amely megköveteli a demokratikus országoktól, hogy határozottabban védjék és előmozdítsák a demokratikus értékeket nemzetközi szinten.

Részvény: