Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be, pedofil bűncselekmény esetén nincs kegyelem

Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon, mielőtt bejelentette volna az alkotmánymódosítást.

„Benyújtottam egy Alkotmánymódosítást, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Orbán azután tett bejelentést, hogy múlt pénteken kiderült, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének, akit kényszerítés kísérlete miatt ítéltek el abban az ügyben, ahol az igazgatót a gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatás miatt ítéltek el.

K. Endre igazgatóhelyettes tisztában volt azzal, hogy az igazgató több gyereket is molesztált a bicskei gyermekotthonban, ám K. Endre az egyik érintett nevében hamis vallomást írt arról, hogy az csak kitalálta a történteket, majd arra akarta kényszeríteni, hogy ezt írja alá, vagyis, vonja vissza korábbi terhelő vallomását.

Az ügyből óriási botrány lett, az ellenzék tiltakozott, és Novák lemondását követelte.

Orbán Viktor a csütörtök délután feltöltött Facebook-videóban arról beszélt, „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem. Kialakult egy vita, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel.” Hozzátette, neki is van öt gyereke és hat unokája, ha valaki hozzájuk nyúlna, az első gondolta az lenne, azt miszlikbe kell vágni.

Orbán bejelentése előtt nem sokkal telefonos közvélemény-kutatással azt monitorozták, Novák Katalinnak le kell-e mondania.

Megkérdeztük a Sándor-palotát, ezek után lemond-e Novák Katalin, ha válaszolnak, a cikket frissítjük. A köztársasági elnök egy sajtótájékoztatón korábban annyit mondott, pedofil-ügyben nincs kegyelem, de a kérdés azon részére nem reagált, hogy jelen esetben pedofilt segítőt mentett fel.

Egyébként igazságügyi miniszterként Varga Juditnak nem lett volna kötelessége aláírni a kegyelmi döntést.

A háromnapos kihelyezett kormányülés után, kedden elkaptuk Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját, aki azt mondta,

ők tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését.

Orbán Balázst az ellenzék törvénymódosító-javaslatairól is kérdeztük – hogy legyen nyilvános a kegyelmi döntés indoklása, illetve hogy pedofil segítője ne kaphasson kegyelmet, mire azt mondta,

„ez egy több mint 30 éves alkotmányos eljárás, de ha erre van módosítási szándék, akkor érdemes felülvizsgálni, és beszélni róla.”

Mindez azonban attól is függ, összefér-e amagyar alkotmányos berendezkedéssel, amiben már nem biztos.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240208_Orban_Viktor

Részvény: