Orbán Viktor: A háború el fog húzódni, mert „a nyugatiak háborút akarnak”

Ezúttal Sopronból adta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját a miniszterelnök. Ukrajna agresszív és követelőzik, ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne, Brüsszel migránsgettókat akar, de mi nem hagyjuk, az ellenzék pedig zsoldos – fejtegette Orbán.

Mozgalmas héten van túl a nyáron is dolgozó Orbán Viktor miniszterelnök, aki épphogy visszaérkezett a vilniusi NATO-csúcsról, már meg is kezdődött a kétnapos kihelyezett kormányülés Sopronbánfalván, és innen adta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját is. Az elmúlt napba még az is belefért, hogy benyújtsák a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, mely megtiltja a transzneműeknek, hogy igénybe vegyék a Nők40 nyugdíjkedvezményt, a Líra könyvkiadó pedig 12 millió forintos bírságot kapott, mert nem fóliázott be egy homoszexualitást ábrázoló gyerekkönyvet.

Orbán megerősítette, hogy szerda este kezdték a kormányülést, egyrészt az aktuális ügyekről beszélnek majd, de szóba kerülnek az úgynevezett „nagy ügyek” is. Tegnap csak ilyenekkel foglalkoztak, mint az energiaellátás, a világban zajló mezőgazdasági technológiai folyamatok és a hadsereg, valamint a családtámogatási rendszer 20-25 éves távlata.

A kormányfő szerint a legbiztosabb, hogy a háború el fog húzódni, mert „a nyugatiak háborút akarnak”. Nekünk ezért arra kell készülni, hogy a háborúk és a szankciók nem tűnnek el az életünkből. Pedig, ha ez megtörténne, akkor a gazdasági bajok nagy része is rendeződne. Ez azonban nem így lesz, az inflációt ezért nekünk magunknak kell letörni – ismételte korábbi kijelentéseit Orbán. A kormánynak természetesen erre van egy terve, „egyes intézkedéseket kivezetünk, másokat bevezetünk.” Ide tartozik az árfigyelő rendszer, vagy akár a kötelező akciók.

Orbán beszélt az Európai Unió menekültügyi paktumáról, amit továbbra sem akarnak végrehajtani, mert a kormány nem akar migránsgettókat. Szóba kerültek a brüsszeli uniós országajánlások is, amely a rezsicsökkentés eltörlését akarja Orbán szerint, de ezt sem fogják hagyni.

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről is szó volt a kormányülésen, ami Orbán szerint a magyar borászoknak versenyhátrányt okozna, ezt pedig meg kell oldaniuk.

„Az ukránok agresszívek”

A NATO-csúcsra visszatérve Orbán hangsúlyozta, hogy Zelenszkij ukrán elnököt meg kell érteni, hiszen ő a népe megmaradásáért küzd. Ez a kormányfő szerint természetes, de éppen ezért „nekünk kell észnél lennünk”. Ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, Orbán szerint kitörne a harmadik világháború. Ezért kellett megakadályozni az ő követeléseiket Vilniusban.

Orbán üzent is Ukrajnának: ha bajban vagy, viselkedj rendesen. Úgy fogalmazott, hogy az ukránok agresszívek és folyamatosan követelőznek. A békéhez azzal nem fognak közelebb kerülni, hogy újabb és újabb fegyvereket szállítanak Ukrajnába, csak eszkalálódik a helyzet.

„Ha az amerikaiak akarnák, holnap reggel béke lenne” – mondta a miniszterelnök, de senki nem érti, hogy ezt miért nem akarják, és nem derült ki a NATO-csúcson sem.

Szóba került az infláció is, Orbán szerint a lényeg az, hogy jó pályán vagyunk, és akár már az év vége előtt egy-két hónappal egy számjegyű lehet az infláció. Arra a kérdésre, hogy ebbe beleférhet-e a rezsicsökkentés eltörlése, Orbán azt válaszolta, hogy ez a magyar középosztály életszínvonalának eltörlése lenne, ezért ezt mindenképpen meg kell tartani.

Euróbaloldal

Hosszabban szóba került a migráció és az Európai Unió belügyminiszteri tanácsa által elfogadott migrációs megállapodás is, mely ellen Lengyelország és Magyarország is tiltakozik. Orbán szerint tisztelettel meghallgatják a brüsszeli szirének hangját, de a tapasztalataik azt mutatják, hogy „no migration”. A kormány kitart amellett, hogy csak az jöhet be az Európai Unió területére, akinek érvényes engedélye van.

„A magyar modellt kell követni. Ezért néznek ránk irigykedve, akiket elárasztottak a migránsok” – mondta a miniszterelnök. Ő úgy látja, hogy az új szabályok lerombolnák Európa egyetlen sikeres határvédelmét, a magyart.

„Nem tudom, milyen emberek élnek arrafelé, de ha ilyen kormány lenne Magyarországon, azt három nap alatt kipenderítené” – utalt Brüsszelre Orbán.

„Vért izzadtam, amíg sikerült elérnem, hogy be kelljen zárni a menekülttáborokat, erre ezt meg vissza akarják hozni, de ezt nem fogjuk engedni” – hangsúlyozta.

Az ellenállást Orbán szerint kétféleképpen lehet megoldani. Egyrészt belül szilárdnak kell maradni, és az ellenzéki követeléseknek nem szabad engedni. „Zsoldosok ülnek velünk szemben a parlamentben, dollárban, fontban és euróban is fizetik a magyar ellenzék tekintélyes részét. Aki pedig a pénzt adja, az fújja a nótát” – fejtegette.

Orbán nem hiszi el a dajkameséket, hogy a külföldről kapott politikai támogatás nem befolyásolná a baloldalt a döntésekben. Ők igenis támogatják a brüsszeli döntéseket és meg fogják engedni a migránskvótát.

A parlament mellett szerinte jogi eszközökkel is harcolni kell a migránskvóta ellen, részben halogatni kell a döntések végrehajtását, részben migrációellenes szövetséget kell építeni Európában. A lengyelek már ide tartoznak, és várják a szlovák választásokat is. Orbán szerint ez hosszabb jogalkotási folyamat lesz de

van még lehetőség arra, hogy bedugjuk a botot a küllők közé”.

Végezetül Orbán beszélt a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához érkezett 506 millió forintról is, melyet szuverenitáskérdésnek lát.

„A korrupció mindenhol bűncselekmény” – utalt a történtekre a miniszterelnök, aki komoly problémának tekinti, hogy a budapesti főpolgármestert „külföldről megvásárolták. Ebben az esetben ugyanis nem a magyar emberek érdekei alapján dönt.”

Utalt arra is, hogy rendet kell tenni a jogszabályokban, és ki kell mondani, hogy aki eladja Magyarország szuverenitását, az bűncselekményt követ el. Azt azonban nem fejtette ki bővebben, hogy ezt pontosan hogyan képzelni el. Csak annyit tett hozzá, a magyar szabályozásnak vannak hiányos részei, és világossá kell tenni, hogy a külföldiek nem vásárolhatnak belföldi befolyást.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230714_Orban_Viktor_radiointerju

Részvény: