Orbán Viktor a boszniai szerbek vezetőjével találkozik, egy nappal azután, hogy a Szerb Köztársaság bejelentette: semmibe veszi a boszniai háborút lezáró daytoni szerződés egy részét

Orbán Viktor és a boszniai szerbek NATO-ellenes, elszakadáspárti vezetője, Milorad Dodik régóta jó kapcsolatot ápol.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel hivatalos látogatásra Szarajevóba utazott, ahol a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel folytat tárgyalásokat – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Csütörtök délután a magyar delegáció Banja Lukába utazik tovább, ahol Orbán Viktor Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytat tárgyalásokat. A hivatalos látogatáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz.

A látogatás egy nappal azután történik, hogy a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje szerda este úgy döntött: a továbbiakban nem hirdeti ki hivatalos közlönyében a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének határozatait, vagyis nem fogadja el a továbbiakban a Christian Schmidt által hozott jogszabályokat.

Az 1992–1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés két részre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, illetve a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra.

Mindkét országrésznek külön parlamentje és kormánya van, de képviselőket delegálnak a szövetségi törvényhozásba is, illetve részt vesznek a szövetségi kormány működésében. A daytoni szerződésben minden döntéshez szükség van a három államalkotó népcsoport – a bosnyákok, a horvátok és a szerbek – beleegyezésére A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, és az országrész miniszterelnöke a szerdai parlamenti felszólalásában is azt hangoztatta, hogy Boszniának jelenleg nincs nemzetközi főképviselője.

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje azt követően szavazott a főképviselő elismerésének megtagadásáról, hogy Christian Schmidt néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztette a boszniai szerbeket, hogy számos következménnyel kell szembenézniük, amennyiben megszegik a daytoni szerződésben foglaltakat, és semmibe veszik a főképviselő által hozott jogszabályokat.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetése számos alkalommal jelezte már, hogy szeretne függetlenné válni Bosznia-Hercegovinától, és nem ismeri el azokat a döntéseket, amelyek autonómiájának csökkentésére vonatkoznak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230622_Orban_Viktor_a_boszniai_szerbek_vezetojevel_talalkozik_egy_nappal_azutan_hogy_a_Szerb_Koztarsasag_bejelentette_semmibe_veszi_a_boszniai_haborut_lezaro_daytoni_szerzodes_egy_reszet

Részvény: