Orbán Viktor: 70-80 ezer betöltetlen állás van Magyarországon, a gazdaságból hiányzik az elvégzetlen munka

Magyarország miniszterelnöke ismét a Kossut Rádióban kezdte a pénteket, ahol többek között arról beszélt: Magyarország (egyelőre) a magyar embereknek ad elsősorban munkát.

„A baj gyökere a háború, és amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság” – így kezdett Orbán Viktor pénteken, a szokásos, úgynevezett interjújában a Kossut Rábióban.

Aztán a jól bejáratott „békepárti” narratíváját tolta, arról beszélt, hogy nemcsak az európai gazdaságnak, de az ukránoknak is jót tenne egy „hirtelen béke”. Ezen a ponton ugyan logikusan merül fel a kérdés, hogy tecnikailag vajon hogyna képzelni el Magyarország miniszterelnöke, de a vele szemben ülő riporternek valamiért nem jutott eszébe itt közbekérdezni. Helyette hagyta, hogy Orbán saját magát kérdezze fel:

Mit lehet ilyenkor tenni?

„Nem szabad a felelősséget másra hárítani, meg a kezünket ölbe tenni, cselekedni kell” – felelte saját magának Orbán, aki persze ekkor már nem az ukránok lehetőségeiről értekezett, hanem a magyar gazdasági helyzetről.

Aztán a munkahelyteremtés fontosságára tért rá, és büszkén közölte: Magyarországon jelenleg 70-80 ezer betöltetlen álláshely van, „ami hiányzik is a gazdaságból, azt a munkát valakinek el kell végeznie”. Ehhez ugyanakkor hozzátette, „a magyar gazdaság egyelőre a magyar embereknek ad elsősorban munkát, képesek vagyunk fenntartani azt az állapotot, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhaason”.

A reálbér tekintetében Orbán az év végére „egy pozitív nullát” szeretne elérni

– mondta, hozzátéve, hogy a miniszterelnök számára be van tiltva az ilyen jellegű jóslás.

Az infláció kapcsán Orbán úgy fogalmazott: „most üstökön ragadtuk a dolgot”, mivel „finomabb eszközökkel” nem lehetett letaposni a drágulást, a kormány keményen nekiment az „árspekuláns” multik indokolatlan áremeléseinek. A miniszterelnök szerint ennek köszönhetően augusztusra várható az „igazán szép”, lehúzott inflációs mutató.

Arról is beszélt, hogy a kormányának tagjai között sincs egyetértés abban, hogy az idei év első felében tapasztalt „brutális áremelkedést” a gazdaságban tapasztalható folyamatos béremelés, és az infláció „letörése” képes lesz-e úgy ellensúlyozni, hogy az nullára jöjjön ki év végére, vagy negatívban marad a mérleg.

„Minden forintér le kell hajolnia természetesen”, egy Magyarországhoz hasonló ország semmilyen üzleti lehetőséget sem mulaszthat el, de a hétvégén kezdődő atlétikai vb ennél egy nagyobb dolog – magyarázta, mikor arról kérdezték, hogy (az egyébként elképesztően drága megrendezésű) sportrendezvény mennyit hoz majd az országnak.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230818_Orban_Viktor_Kossuth_radio

Részvény: