Orbán: Pszichoterápiát javasolnék annak, aki Putyin kutyájának nevez

Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból és ez megbénítja az európai politikát, mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés.

Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom

– fejtette ki Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint. A kormányfő szerint „bajban vagyunk”, mert a háború kezdete óta Magyarországon kívül sok ország úgy beszél erről, hogy ez a „mi háborúnk”, és ha ez a mi háborúnk, és az ellenfél erősebb és területeket foglal el, akkor a vesztesek oldalán találjuk magunkat. Nagyon nehéz megmagyarázni, hogyan járjunk el és hogyan jöjjünk ki ebből, ha elveszítjük a háborút, tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Vlagyimir Putyin orosz elnök kutyájának vagy trójai falónak.

Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita

– szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta: ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül.

A miniszterelnöknek feltették azt a kérdést, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unióban látja-e. „Természetesen” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „aki magyar, az európai”.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a jövő héten Floridában találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, akit, mint fogalmazott, nagyon tisztel. Mint mondta:

ha ő lett volna az elnök az ukrajnai háború kitörésekor, ma már nem lenne háború, és csak az jelent komoly esély a békére, ha újra ő lesz az elnök.

Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy találkozik-e Joe Bidennel. „Mindig a rendelkezésére állok” – közölte a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából szerinte Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/03/02/orban-viktor-erdogan-diplomaciai-forum-ukrajna-haboru-putyin/

Részvény: