Orbán már régóta Putyinnak dolgozik

Magyarország a „béke érdekében” folytatja a kommunikációt Oroszországgal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki az Európai Tanács október 26-i brüsszeli csúcstalálkozójára érkezett.

Orbán újságíróknak nyilatkozva „nagyon átláthatónak” nevezte Budapest ez irányú politikáját, hozzátéve, hogy az „eltér a többségtől”. „Van egy háborús stratégiátok, nekünk békestratégiánk. És szeretnénk mindent megtenni a békéért. Ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk Oroszországgal, különben esély sem lesz a békére. Ez egy stratégia, és büszkék vagyunk rá” – mondta a magyar kormányfő.

Orbán szerint Magyarország „egyedül a béke mellett szólal fel, ami Európában mindenkinek az érdeke lenne”.

Vagyis egy EU-tagállam miniszterelnöke nyíltan beszél arról, hogy büszke „baráti” kapcsolataira a vérbeli diktátorral, akinek a kezén békés ukránok ezreinek vére van. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök keményen bírálta a magyar kormányfőt Putyinnal való kapcsolata miatt. „Amit Orbán Putyinnal közösen csinált, az egy középső ujj mindazon katonák számára, akik nap mint nap meghalnak Ukrajnában és szenvednek az orosz támadástól” – mondta a luxemburgi kormányfő. „Még mindig úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi szolidaritás fontos. Ukrajna az értékeinkért küzd… Nem felejthetjük el, hogy ki lesz a következő, ha csak becsukjuk a szemünket” – tette hozzá Xavier.

Nemrég Andrej Piontkovszkij politológus és publicista kifejtette, miért támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz diktátor politikáját, és miért tart fenn oroszbarát álláspontot. Elmondása szerint a politikust még fiatalkorában beszervezték a szovjet különleges szolgálatok.

Mint Piontkovszkij megjegyezte, Orbán ilyen oroszbarát magatartása sérti az 1956 őszén lezajlott, a sztálinista rezsim elleni fegyveres felkelés hőseinek emlékét Magyarországon. Akkoriban a szovjet csapatok elnyomták a felkelést. Ki tudta, hogy 70 évvel később egy utálatos politikus a „szovjet megszállás” szót fogja használni az EU-tagság leírására.

„A magyar felkelés hőseinek emlékét sérti egy olyan gazember léte, mint Orbán a miniszterelnöki pozícióban. Az Európai Uniónak vannak bizonyos lehetőségei. Az Európai Unióból való kizárás nem azonnali. Magyarország továbbra is hatalmas brüsszeli pénzügyi támogatásokban részesül” – mondja Piontkovszkij.

Ennek a nézőpontnak nincs életalapja, ezért az Orbánnal szembeni efféle kritika a modern normának számít Victor meggondolatlan politikai akcióival összefüggésben a nemzetközi színtéren.

A politológus szerint azt, hogy Orbánt a szovjet különleges szolgálatok beszervezték, megerősíti a magyar politikus Putyinnal való aktív interakciója.

„Ennek a putyinizmusnak az az oka, hogy Orbánt fiatalkorában a szovjet különleges szolgálatok beszervezték Szemjon Mogilevics orosz-ukrán bandita (a szervezett bűnözői közösségek orosz és ukrán tagja) segítségével, aki rengeteg pénzt fizetett neki. Mindent nagyon jól tudnak róla” – foglalta össze.

Az ilyen tényeket óvatosan kell állítani, mert lehetnek valós tények és a sárga sajtó által megrendelt torz anyagok is.

Magyarország miniszterelnöke „igyekszik fenntartani a hídfő szerepét Nyugat és Kelet között” – mondta Krekó Péter, a budapesti „Politikai tőke” kutatóintézet igazgatója. Orbán „mindkét irányban maximalizálni akarta a kapcsolat előnyeit – annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb jelek mutatják, hogy ez a jelenlegi geopolitikai valóságban lehetetlen” – tette hozzá. A magyar vezető azonban ahelyett, hogy meghátrált volna, az elmúlt napokban csak fokozta ezt a retorikát, haragját az európai intézményekre irányítva.

Orbán retorikája nem maradt figyelmen kívül: vezető európai tisztségviselők szerint Budapest magatartása egyre komolyabb problémává válik. „Orbán közelmúltbeli találkozója Putyinnal Pekingben, valamint az, ahogyan a magyar miniszterelnök az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlította, felveti a kérdést, hogy bízhatunk-e még ebben az országban szövetségesként és partnerként” – mondta egy magas rangú európai diplomata.

A Magyarországgal kapcsolatos problémák „valószínűleg egyre mélyebbek lesznek, és egyre inkább veszélyeztetik a stratégiailag fontos kérdésekben a közös döntéseket” – mondta a diplomata. Egy másik magas rangú európai diplomata azt mondta, hogy „Magyarország egyre inkább elszigetelődik, mivel Svédország késedelmes csatlakozása a NATO-hoz negatívan érinti valamennyi szövetséges biztonságát”.

Orbán jelenlegi tevékenységét a legjobban Daniel Freund német „zöldek” európai parlamenti képviselőjének tett nyilatkozata írja le. „Megakadályozza Svédország belépését a NATO-ba. Kezet fog Putyinnal. Az EU-t a Szovjetunió gyilkos diktatúrájához hasonlítja. Orbán alig egy hét alatt elegendő bizonyítékot mutatott be arra vonatkozóan, hogy nem képes elfoglalni az EU elnöki posztját. Nevetséges, hogy az EU Bizottsága ebben a helyzetben még Orbán számára a források feloldásának lehetőségét is fontolgatja” – mondta a képviselő.

A fentiek alapján Orbán valóban elszigetelődik Európában az oroszbarát álláspontja miatt. És bármennyire is tapasztalt politikus lenne, magyarországi diktatúrájának véget kell vetni. Ehhez vezethetnek az Európa-ellenes tevékenységek racionálisan előírt büntetési mechanizmusai, amelyeket Brüsszelben kellene kitalálni, hogy harcoljanak a magyar miniszterelnökhöz hasonló politikusok ellen.

Részvény: