Orbán átvette Putyin szerepét: a nyugati populisták új példaképévé válni

Meglepő, hogy Magyarországon is kiépülhetett egy spindiktatúra, hiszen az ilyen átalakulás a fejletlenebb államokra jellemző, ugyanakkor mivel a demokrácia minden társadalom számára vonzóbb, az ilyen rendszerek ideje meg van számlálva – véli a Kaliforniai Egyetem oktatója, aki könyvet írt a spindiktátorokról.

Orbán átvette Putyin korábbi szerepét,

az orosz államfő éveken át kínált egy alternatív vezetői mintát az európai populistáknak és szélsőjobbnak, valamint az amerikai Trump híveknek. Ebben jelentős sikereket is elért” – hasonlítja a HVG csütörtökön megjelenő számában interjút adó Daniel Treisman, a Spindiktátorok című HVG-könyv társszerzője

A Kaliforniai Egyetem oktatója Magyarországot is a nyílt félelemkeltési eszközök helyett propagandát, dezinformációt, manipulációt és a vezér valós népszerűségét (ki)használó nem demokratikus rendszerek, a spindiktatúrák közé sorolja, és megjegyzi: „Magyarország az egyik legmeglepőbb ország a spindiktatúrák sorában. Egy viszonylag magasan képzett, viszonylag gazdag társadalom. Az ilyen átalakulás a fejletlenebb államokra jellemző.”

Treisman úgy véli: „Az antidemokratikus hatalom legyőzésére nincs recept, de biztosan kell hozzá kreativitás, politikai ügyesség és intuíció, hogy a vezér környezeténél hatékonyabban reagáljon a körülmények változására”, noha az ellenzék demoralizálása része a tervnek. Ahogy fogalmaz: „Ha most nem is látszik sok ok az optimizmusra, a demokrácia vonzereje tovább nő, ahogy más politikai berendezkedések hitelüket vesztik, gazdasági válságba sodródnak. A spindiktátorok is ezért maszkírozzák magukat demokratáknak.”

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230726_Orban_Putyin_Daniel_Treisman_Spindiktatorok_diktatura_demokracia

Részvény: