Orbán alkudozása Brüsszellel

Magyarország feloldhatja vétóját az 50 milliárd eurós segélycsomaggal kapcsolatban Ukrajnának, ha a finanszírozást évente felülvizsgálják.

Ez áll a Politico kiadványában. Három uniós diplomata szerint Budapest közölte, hogy feloldhatja vétóját, ha az Európai Tanács jóváhagyja szavazást a források éves elosztásáról.

Mint a kiadvány megjegyzi, ez lehetőséget adna Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek arra, hogy minden évben blokkolja Ukrajna támogatását, vagy engedményeket kapjon Brüsszeltől a vétó megtagadása miatt. A cikkben az is szerepel, hogy Magyarország 27 uniós költségvetési szakértő pénteki ülésén fogalmazta meg ezt a javaslatot, és a vonatkozó dokumentumot megküldte a jelenleg Belgium elnökletével működő EU Tanácsnak.

A tárgyalások menetét ismerő diplomata szerint a magyar javaslat szerint az EU évente 12,5 milliárd eurót biztosít Ukrajnának támogatások és kölcsönök formájában, ami négy év múlva az Európai Bizottság által javasolt 50 milliárd eurót tesz ki. Az uniós diplomaták egy része szkeptikusan fogadja ezt a javaslatot, annak ellenére, hogy megváltozott a magyar retorika, amely korábban kategorikusan ellenezte, hogy Ukrajnának bármilyen formában forrásokat juttatjanak. Jelzik, hogy a magyar javaslat nem biztosít kiszámíthatóságot Ukrajna számára. “A hétéves uniós költségvetés többéves struktúra, ebben nem tudunk évről évre megegyezni” – mondta az egyik diplomata.

Ennek ellenére az Európai Bizottság kész teljesíteni néhány magyar követelést annak érdekében, hogy támogatást biztosítson Ukrajnának 50 milliárd euró összegű pénzügyi segélyhez. Ahhoz, hogy Orbán Viktort rávegye a vétó feladására, hajlandó megadni a lehetőséget a finanszírozási szerződés felfüggesztésére 2025 évben.

Potenciális engedményként Magyarország jövőre kezdeményezheti a négyéves segélycsomag felülvizsgálatát annak felmérésére, hogy Ukrajnának szüksége van-e pénzügyi támogatásra, és teljesítette-e az uniós követelményeket. Ez vétójogot adna Orbánnak. A kiadvány szerint az Európai Bizottság nyitott a segélyek éves ellenőrzésére és a „vészfékezési” klauzula bevezetésére is, amely szerint bármely ország „komoly aggodalmát vetheti fel az Ukrajnának történő kifizetésekkel kapcsolatban” az EU-vezetők csúcstalálkozóján. Ez azonban nem ad további lehetőséget Magyarországnak a finanszírozás megvétózására. Arra a kérdésre, hogy ez elég lenne-e ahhoz, hogy Orbán visszavonja vétóját, egy magas rangú magyar tisztségviselő azt mondta: “Még nem biztos, de nagy valószínűséggel igen.”

Így Magyarország miniszterelnökének Ukrajnával kapcsolatos álláspontja még az Amerikai Egyesült Államoknak is csalódást okoz. A magyar vezető maradt az egyetlen az Európai Unióban, aki megkérdőjelezi Kijev támogatását. Erről a Reuters számolt be Jim O’Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes nyilatkozatára hivatkozva. „Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csalódott, amiért Orbán miniszterelnök úgy döntött, hogy az Európai Unióban egyetlennek marad, aki megkérdőjelezi az ukránok támogatását” – mondta. O’Brien egyben reményét fejezte ki, hogy Orbán kormánya nem hátrál meg ezektől a kijelentésektől, és konstruktívan lép fel. „Meglátjuk, beváltja-e ezt az ígéretét. Most közeledünk Svédország csatlakozásához a szövetséghez, amelyre remélhetőleg a közeljövőben sor kerül. Szeretnénk Magyarországot konstruktív partnerként látni” – hangsúlyozta a külügyminisztérium képviselője.

Orbán Viktor magyar elnök és az Európai Bizottság az elmúlt hetekben némi előrelépést ért el az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokon. Orbán, aki korábban az egyik legélesebb kritikusa volt az Ukrajna európai támogatásának, engedett az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók és egyéb intézkedések nyomása alatt.

Ez egyrészt pozitív hír. Először is, ez azt jelenti, hogy Magyarország a NATO- és az EU-tag nem fogja ilyen álszent módon megakadályozni Ukrajna pénzügyi és egyéb segítségnyújtását. Másodszor, ez azt mutatja, hogy Ukrajna leglelkesebb kritikusai is képesek megváltoztatni álláspontjukat a körülmények nyomására.

Viszont a másik oldalon Orbán alkudozása az EU-val veszélyes tendencia. Azt mutatja, hogy Orbán kész felhasználni Ukrajnát saját politikai céljainak eléréséhez. Ezek az ügyletek az Ukrajnának nyújtott segélyek késéséhez vezetnek, ami katasztrofális következményekkel járhat az országra nézve. Ez a tendencia azért veszélyes, mert oda vezethet, hogy Ukrajnát megfosztják a szükséges segélyek kézhezvételének lehetőségétől. Így Oroszország elérheti céljait anélkül, hogy közvetlen konfliktusba lépne a Nyugattal. Ezért fontos, hogy az EU megállapodjon az Ukrajnának nyújtott segítség egységes megközelítéséről. Ez segíteni fog abban, hogy a segélyek gyorsan és hatékonyan eljussanak egy olyan országba, amelynek minden eddiginél nagyobb szüksége van rá.

Részvény: