Orbán: A nukleáris iparra is kiterjesztjük a Kínával való együttműködést

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján hazánkban köszönthetjük a kínai elnököt – kezdte csütörtök esti beszédét Orbán Viktor a Karmelitából közvetített közös bejelentés során, majd felidézte, hogy utoljára húsz évvel ezelőtt járt Magyarországon kínai államfő. Ezután megemlékezett a koronavírus-járványról, és egyben megköszönte Hszi Csin-pingnek a járvány alatt nyújtott segítséget.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország és Kína barátsága sosem szakadt meg és hozzátette azt is, hogy Magyarország az Egy Kína elvét vallja, azaz a magyar kormány szerint Tajvan Kína szerves részét képezi.

Ezután a magyar kormányfő áttért az ukrán háborúra és kijelentette, hogy Magyarország támogatja a Kína által kezdeményezett béketervet. A háború megoldásához tárgyalóasztal kell és nem fegyverek – jelentette ki Orbán.

A magyar-kínai kereskedelem értéke húsz év alatt a négyszeresére emelkedett, közvetlenül Budapestről hét kínai nagyváros érhető el repülővel, és a kapcsolat stratégiai partnerséggé erősödött. A két fél kölcsönösen vesz részt egymás gazdaságának fejlesztésében – mondta el a magyar miniszterelnök. Orbán szerint megteremtik a lehetőséget arra, hogy Magyarországon találkozzon a legmodernebb nyugati és legmodernebb keleti technológia, és korrekt körülményeket fognak biztosítani a kínai cégek számára.

Orbán szerint a magyarok a XXI. századot megnyerni akarják, ehhez pedig partnerekre van szükség, és vannak olyan területek, ahol Kína a legjobb. Csütörtökön a két kormány több fontos megállapodást is kötött, például magyar mezőgazdasági termékeket fognak Kínába exportálni, illetve

a magyar-kínai együttműködést kiterjesztik a nukleáris ipar teljes spektrumára, erre eddig nem volt példa. 

Magyarországon a következő évtized elejére 60-70 százalék között lesz a nukleáris energia aránya – tette hozzá a miniszterelnök.

Hszi Csin-ping megköszönte a meghívást, és osztotta Orbán azon véleményét, hogy a két ország között sosem volt ilyen jó a kapcsolat. Ezután kitért a két ország között stratégiai kapcsolat részleteire, például arra, hogy kölcsönösen támogatni fogják a gazdasági fejlődésben, és nem csak a kereskedelmet, hanem a pénzügyi együttműködést is fokozni fogják. Hozzátette: felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését is.

A nyelvtanítás, a sport és a média területén is fokozni fogják a nemzeti szint alatti együttműködéseket, illetve további könnyítéseket terveznek a beutazásos során. Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet az Európai Unióban, és abban, hogy segítse Kína és az Európai Unió együttműködésének erősödését.

A kínai elnök több napos látogatáson vesz részt Budapesten, miután a hét elején Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Hszi délután találkozott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is, és felidézett egy magyar közmondást, miszerint bajban ismerszik meg az igaz barát.

Forrás:https://24.hu/belfold/2024/05/09/orban-viktor-hszi-csin-ping-magyarorszag-kina-kozos-bejelentes/

Részvény: