Novák Katalin: Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe

Egy háborús országba látogattam el, így nem ért meglepetésként a légiriadó – mondta Novák Katalin az Indexnek adott interjújában a kijevi látogatásáról. Hozzátette: az ukrán fővárosban mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák, de nem volt még korábban óvóhelyen, így „szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe”.

A köztársasági elnök az óvóhelyről azt mondta, a föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségbe kísérték le őket, „voltak ott székek, asztalok és víz”. A TEK munkatársai, akik a védelmükről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását.

Az ukrán elnökkel való tárgyalásáról is beszámolt, hiszen Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij most először tárgyalt hosszabban és négyszemközt.

Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, hogy van kölcsönös szándék az együttműködésre

– fogalmazott. A köztársasági elnök szerint Zelenszkij kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Novák hangsúlyozta, hogy kölcsönös érdekük, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Hangsúlyozta: nem rejtette véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz

– számolt be a tárgyalásról a köztársasági elnök.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/28/novak-katalin-ukrajna-zelenszkij-targyalas-haboru/

Részvény: