Novák Katalin: ha egy nő az elnök, az még nem egyenlőség

Ruandában vett részt egy panelbeszélgetésen Novák Katalin, a Women Deliver 2023 elnevezésű, a nők globális helyzetének javításával foglalkozó konferencián. Az MTI szemléje szerint az államfő a hivatalos ruandai állami látogatásának záróprogramján azzal a felütéssel indított, hogy bár kezdetnek nem rossz, de egy ország nem éri el a nők teljes egyenjogúságát azáltal, ha egy nőt választ meg elnöknek, majd kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szerinte a nők előtt álló legfőbb kihívás az, amikor dönteniük kell, hogy az anyaságot vagy a karriert válasszák. Itt tette hozzá, hogy Magyarországon a nők „az állami támogatásoknak köszönhetően nyugodtan választhatják mindkettőt, mert a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is”.

A köztársasági elnök leszögezte, hogy a legfontosabb céljának azt tekinti, hogy a család és a karrier közötti egyensúly megteremtése érdekében minden magyar nő annyi gyereket vállalhasson, amennyit csak szeretne. Pozitívumként említette, hogy Magyarországon 10 év alatt 25 százalékkal nőtt a termékenység, a házasságok száma pedig a kétszeresére emelkedett.

Némi kritikát is megfogalmazott ugyanakkor az államfő: elmondta, hogy szerint Magyarországon még több nőre lenne szükség a parlamenti képviselők között, mert a jelenlegi országgyűlési képviselőknek kevesebb mint 15 százaléka nő. Ezenkívül megemlítette, hogy bár nem ő dönt ebben a kérdésben, sajnálja, hogy augusztus 1-jétől nem lesz női miniszter a magyar kormányban – utalva ezzel arra, hogy a jövő hónap elején Varga Judit távozik az Igazságügyi Minisztérium éléről.

Novák Katlain beszélgetőpartnerei Macky Sall szenegáli és Zevde Szahle-Vork etióp elnök, valamint Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója és Sabana Baszidzs Raszih, az afganisztáni nők vezetőképző iskolájának (School of Leadership) társalapító elnöke voltak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/07/18/novak-katalin-noi-egyenjogusa-ruanda/

Részvény: