Novák Katalin aláírta az új ukrán nagykövet befogadónyilatkozatát

„Kérdésére válaszolva megerősítem, hogy a köztársasági elnök a mai napon aláírta az Ukrajna új magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kinevezéséhez szükséges hozzájáruló határozatot” – írta lapunk megkeresésére a Sándor-palota.

A befogadónyilatkozat valamennyi esetben ahhoz kell, hogy a küldő ország diplomatája megkezdhesse a munkáját.

A köztársasági elnök aláírása egyfajta gesztusként is értelmezhető, ugyanis Novák Katalin annak ellenére írta alá a nyilatkozatot, hogy a nemzetközi diplomáciában rendkívül szokatlan és udvariatlan módon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú ideig „nem volt elérhető” hivatali partnere számára.

A szokásos eljárás keretében az elnöki határozat a Külgazdasági és Külügyminisztériumba került miniszteri ellenjegyzésre, illetve a bevett diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – vagyis kerül kihirdetésre a Magyar Közlönyben –, ha Ukrajna új budapesti nagykövete, Fegyir Sándor megérkezik hazánkba, és átadja megbízólevelét a magyar államfőnek.

Fegyir Sándor egyenruháján is büszkén vállalja magyar származását. Sőt egy korábbi interjúban, úgy fogalmazott: „a magyarok a fronton is büszkén vállalják magyarságukat, és motivációjuk egyáltalán nem tér el a többiekétől.” Ukrajna új budapesti nagykövete korábban sokat méltatta a magyaroktól kapott segítséget a háború kapcsán.

Novák Katalin köztársasági elnök a hónap végén ismét Kárpátaljára és Kijevbe látogat, ugyanis elfogadta a soron következő Krími Platform augusztus 23-i találkozóján való részvételt. Ennek értelmében a magyar államfő vélhetően újra személyesen találkozik majd Zelenszkij elnökkel is. A Sándor-palota korábbi közleménye szerint pedig a magyar államfő Kárpátalján fogja ünnepelni augusztus 20-át.

Novák Katalin valamennyi nemzetközi fórumon, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyeztetésein, vagy kétoldalú diplomáciai találkozókon elítélte az orosz agressziót, a mielőbbi igazságos békére kérte a háborúzó feleket, és kiállt a kárpátaljai magyarok védelmében.

Magyar Nemzet

Részvény: