Norvég értelmiségiek szerint, ha már országuk profitál a több gázeladásból, akkor az ukránokat is jobban kellene támogatni

Norvég értelmiségiek egy csoportja levelet írt a kormánynak, melyben javasolják: az eurómilliárdok egy részét fordítsák Ukrajna támogatására. Nem kis összegről: 180 milliárd euróról van szó.

„Norvégia az egyetlen ország Európában, mely hasznot húz az ukrajnai háborúból” – írják a jeles norvég értelmiségiek, köztük az egykori külügyminiszter, Knut Vollebaek. Az energiaárak átlagosan a háromszorosukra nőttek, Norvégia pedig a kieső orosz gázszállítást pótolva Európa elsőszámú ellátója lett.

Mennyit profitál ebből Norvégia, mely már amúgy is Európa egyik leggazdagabb állama? Csekély 180 milliárd eurót! Ekkora többletre számíthat a kormány 2022–23-ban. Ehhez képest ebben az időszakban Norvégia „csak” 1,27 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának.

A levélírók szerint ennél sokkal többet megengedhetne magának Norvégia.

Mit szól ehhez a norvég kormány?

„Visszautasítom azt az állítást, hogy Norvégia profitál a háborúból” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a kormányfő. Jonas Gahr Store hozzátette: „A közeli napokban közzétesszük a kormány támogatási csomagját”.

A levél szerzői arra hívják fel a norvég kormány figyelmét, hogy „Norvégia sokkal többet tehetne Ukrajna megsegítésére”. Jelenleg Norvégia hatalmas olaj- és földgázjövedelmeit a szuverén alap kezeli, amely a következő generációk számára igyekszik szilárd gazdasági alapot teremteni, hiszen kifogyhat az olaj és a földgáz, a fosszilis energia hosszú távon pedig kiszorulhat az európai tervekből.

„Ukrajna harca a mi harcunk. A nemzetközi jog betartatása a mi érdekünk is. Ha nem támogatjuk megfelelőképpen Ukrajnát, akkor saját magunkkal szemben követünk el hibát” – írja az a levél, melyet norvég értelmiségiek egy csoportja intézett a kormányhoz Ukrajna növekvő segélyezését kérve.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230202_Norveg_ertelmisegiek_szerint_ha_mar_orszaguk_profital_a_tobb_gazeladasbol_akkor_az_ukranokat_is_jobban_kellene_tamogatni

Részvény: