Nincs katonai megoldása az ukrán háborúnak – állítja a brazil elnök

A brazil elnök és az Európai Bizottság elnökének közös sajtótájékoztatóján a felek több környezetvédelmi megállapodásról is beszámoltak. Szerintük az orosz-ukrán konfliktusban diplomácia megoldásra lesz szükség.

Lehetetlen kizárólag katonai eszközökkel megoldani a jelenlegi ukrajnai helyzetet a brazil vezetés szerint, ezért diplomáciai megoldást sürget Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – számolt be róla a Reuters.

Egy újabb háború Európa szívében nagy nehézségeket vetít előre nekünk. Ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása.
– mondta Lula da Silva.

Több diplomáciára és kevesebb katonai beavatkozásra van szükség Ukrajnában, de ugyanúgy Palesztinában és Jemenben is – tette hozzá.

Von der Leyen arról is beszélt, hogy az Európai Unió kész 10 milliárd eurót befektetni Latin-Amerika országaiba

a klímavédelmi, környezetkímélő energiák fejlesztésével,
valamint a digitális technológiákkal kapcsolatos projektekbe,
cserébe a „zöld” átmenethez szükséges ritkaföldfémek bányászatában folytatott együttműködésért.
Az EB elnöke reményét fejezte ki, hogy Brazíliatámogatni fogja Brüsszel álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, közben pedig Oroszországot vádolta azért, hogy a dél-amerikai országnak gondjai adódtak az energetika és műtrágyaellátás terén.

Az EU kétmilliárd eurót fektetett be Brazíliában zöld hidrogén előállításába és további 430 millió eurót a trópusi őserdők védelmére. Emellett kereskedelmi együttműködést ígérünk a braziloknak az ország újraiparosításáért.
– fűzte hozzá, kiemelve, hogy reméli, még az idén véglegesítik a Dél-amerikai Közös Piac és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amellyel kapcsolatban 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt.

A brazil elnök egy függeléket azonban kifogásolt, amely szerint a megállapodás rendelkezéseinek megsértése esetén szankciót vethetnek ki az országra.

Partnerek között kölcsönös bizalomnak, nem pedig bizalmatlanságnak kell lennie
– húzta alá.

A pénz nem elég az ukrán győzelemhez
Katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajnának a fegyverek mellett többek között kiképzésre és a hírszerzés fejlesztésére is szükség van.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/brazilia-haboru-nincs-katonai-megoldas.772565.html

Részvény: