Netanjahu civil kormányt akar Gáza élére

Benjamin Netanjahu izraei miniszterelnök adott interjú az amerikai Fox News-nak, melyben a Gázai övezet jövőjéről is beszélt. Kijelentette, országa sem elfoglalni, sem kormányozni akarja kívánja Gázát, ahogy a terület lakosságát sem célja kitelepíteni.

Nem akarjuk meghódítani Gázát, nem akarjuk megszállni Gázát, és nem akarjuk kormányozni Gázát

– állította Netanjahu, megjegyezve, hogy egy civil kormánynak kellene felállnia, miközben biztosítani kell, hogy az október 7-ei támadáshoz hasonló többé ne fordulhasson elő.

Tehát egy olyan megbízható erőre van szükségünk, amely, ha szükséges, bemegy Gázába, és végez a támadókkal. Mert ez az, ami meg fogja akadályozni egy Hamasz-szerű entitás ismét megjelenjen

– szögezte le Netanjahu. Úgy látja, Gázát először demilitarizálni kell, majd megtisztítani a szélsőségesektől, végül újjáépíteni.

Az izraeli kormányfő először tagadta nyilvánosan azt a több környező ország vezetése által megfogalmazott vádat, miszerint Izrael a gázai palesztin lakosság kitelepítésére készül.

Senkit sem próbálunk kitelepíteni. Azt próbáljuk elérni, hogy a gázaiak a Gázai övezet északi részétől, ahol a harcok zajlanak, négy-hat kilométerrel délebbre húzódjanak vissza, ahol biztonságos zónát hoztunk létre

– mondta Netanjahu, hozzátéve terepkórházakat hozta létre, ahová bátorítják és lehetővé teszik a humanitárius segélyszállításokat,

Hétfőn Netanjahu még arra tett utalást, hogy országa megszállhatja Gázát, mondván, „Izraelnek határozatlan ideig a teljes biztonsági felelősséget a vállára kell vennie, mert láttuk, hogy mi történik, ha nem így tesz”.

A izraeli hadsereg 2005-ben vonult ki Gázából. Egy évvel később – a máig utolsó – választást Gázában a Hamász nyerte, majd ezt követően a szervezet átvette az övezet fölötti irányítást. 2007-ben a Hamász legyőzte a palesztinok másik nagy pártját, a Fatahot, és erőszakkal magához ragadta a kizárólagos hatalmat. Ezt követően Izrael – Egyiptom támogatásával – blokád alá vonta a térséget, hogy gátat szabjon a fegyverek beáramlásának.

Forrás:(BBC / The Times of Israel)

Részvény: