Népszava: Romákat toboroztak Paks 2 építésére, átverés lehet a háttérben

Kamu paksi állásajánlatokkal gyűjtöttek személyes adatokat romáktól. Az egyik roma vezető szerint a kamupártok állhatnak a háttérben. Az ügyben feljelentés született.

Facebookon megjelent felhívások toboroztak romákat a paksi atomerőmű munkálataira – írja a Népszava. Az egyik ilyen videóban a lap szerint elhangzott például, hogy jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség Pakson, idén első körben „több mint 500 segédmunkást” tudnak munkába állítani. A jelentkezőktől azt kérték, hogy a megadott e-mail címek valamelyikére küldjék el lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. Volt, aki a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is ígért.

A Népszava szerint helyi roma vezetők, vállalkozók és az Országos Roma Önkormányzat politikusai a közelmúltban megbeszélést tartottak Szekszárdon, amelyen részt vett Süli János, a paksi választókerület kormánypárti (KDNP-s) parlamenti képviselője, az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli miniszter is. Ezen a találkozón Süli János közölte, hogy pillanatnyilag nem folyik „hiteles” toborzás paksi munkákra. A roma közéletben terjedni kezdett a hír, hogy a fiktív állásajánlatokkal valójában csak a jelentkezők személyes adatait akarták megszerezni.

A közösségi médiában megjelent hozzászólások szerint a munka reményében az észak-keleti régióból is rengeteg roma elküldte a személyes adatait. Lakatos Oszkár, az ÖRO megbízott elnöke szerint a jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret. Lakatos szerint a személyes adatok értékesek lehetnek a költségvetési támogatások lenyúlására szakosodott kamupártoknak, amelyek maguktól képtelenek lennének elegendő aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy elinduljanak a parlamenti választáson.

Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke és Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője is feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231024_Nepszava_romakat_toboroztak_Paks2_epitesere_atveres_lehet_a_hatterben

Részvény: