Nem izzadt meg Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjújában, de nem is számítottunk erre

Tucker Carlson az első nyugati újságíró, akinek sikerült interjút készítenie az orosz elnökkel az ukrajnai háború kezdete óta, és nem véletlen, hogy ő kapta meg az engedélyt.

A nyugati média hazudik az olvasóinak, ugyanis egyikük sem vette a fáradtságot eddig, hogy meginterjúvolja a konfliktusban lévő másik ország elnökét, Vlagyimir Putyint – vezette fel Tucker Carlson, az amerikai jobboldali média legismertebb – és hazánkban is ismerős – figurája, hogy a háború kezdete óta ő az első nyugati médiamunkás, akinek a Kreml engedélyezte, hogy interjút készíthessen Putyinnal. Az amerikai kultúrharc vezérfigurájaként ismert Carlson történelmi sikerére árnyékot vet, hogy meghatározó nyugati lapok az ukrajnai orosz invázió kezdete óta hiába bombázzák interjúkérelmekkel az orosz elnök sajtóirodáját.

Háború, kémkedés, Musk

Carlson jól kihasználta a lehetőséget, ugyanis az orosz elnökkel készített, csütörtök éjszaka nyilvánosságra hozott interjúja mintegy két órásra nyúlt, és szóba került benne az ukrajnai háború, Joe Biden és Donald Trump is, ezen felül Putyin vagy fél órán keresztül Kelet-Európa történelméről beszélt.

Ennek során az orosz elnök több indokot is felsorolt, hogy miért is volt jogos az invázió elindítása, beleértve Ukrajna történelmét, a saját problémáit a Szovjetunió felbomlásával és a NATO bővítésével kapcsolatban, és hogy Ukrajna – szerinte – tele van neonácikkal. Mindezekkel együtt Putyin azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg Ukrajnát, hanem csak válaszolt a nemzetbiztonságát érintő fenyegetésekre. Az invázió célja a „nácitlanítás”:

Ez mindenféle neonáci mozgalom betiltását jelenti. Meg kell szabadulnunk azoktól az emberektől, akik fenntartják ezt a koncepciót, támogatják ezt a gyakorlatot, és igyekeznek megőrizni

jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy részéről teljes mértékben kizárt az, hogy megtámadnák Lengyelországot, Lettországot vagy más NATO-tagot.

A háborúval kapcsolatban elismételte azt a régóta hangoztatott véleményt, hogy ha a Nyugat abbahagyná Ukrajna fegyverekkel történő segítését, akkor néhány héten belül vége lenne a háborúnak. „Ha tényleg abba akarják hagyni a harcot, akkor hagyják abba a fegyverek szállítását” – jelentette ki az orosz elnök.

Lassan egy éve lesz annak, hogy Moszkvában kémkedés vádjával letartóztatták Evan Gerskovich amerikai újságírót, a Financial Times munkatársát, és Putyin ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy (az orosz és amerikai) biztonsági szervek kapcsolatban állnak egymással és lát lehetőséget Gerskovich szabadon engedésére, „ha a partnereink kölcsönös lépéseket tesznek”. Ugyanakkor amikor Carlson felhívta Putyint figyelmét arra, hogy Gerskovich nem kém, hanem újságíró, Putyin kijelentette, hogy Gerskovich egy újságíró, aki titkosított információkhoz jutott hozzá.

Az orosz elnök ezután név nélkül Vagyim Kraszikovra utalt, az orosz katonai hírszerzés ügynökére, aki életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Németországban egy 2019-ben elkövetett gyilkosság miatt. Így tehát Oroszország célja az lehet, hogy Kaszikovért cserébe engednék szabadon Gerskovichot.

Carlson az amerikai elnökökről is kérdezte Putyint, aki azt nem tudta felidézni, hogy mikor beszélt utoljára Joe Bidennel, de azt megtudhattuk, hogy állítása szerint „nagyon jó kapcsolata” volt George W. Bush-sal, aki nem volt „rosszabb más amerikai, orosz vagy európai politikusnál.

Biztosíthatom önöket, hogy ő is olyan jól értette, amit csinál, mint mások. Trumppal ugyanilyen személyes kapcsolatom volt.

Carlson kifejezetten rákérdezett arra, hogy Putyin mit gondol Elon Muskról. Az orosz elnök úgy válaszolt: „Szerintem Elon Muskot nem lehet megállítani. Azt teszi, amit jónak lát.”

Az interjúról igen kritikusan írt a Rolling Stone, a lap úgy fogalmazott, hogy Putyin felmosta Carlsonnal a Kreml padlóját. Mint írták, jól tükrözte a riporter és a politikus közötti viszonyt az, hogy amikor Putyin elkezdett hosszan beszélni az orosz és ukrán történelemről, Carlson megpróbálta elterelni a témát, mondván érdekes Putyin mondandója, csak nem érti ez miért releváns, mire Putyin úgy reagált, hogy „rendben van”, majd folytatta, amit elkezdett. De viccelődésre is volt lehetőség az Északi Áramlat 2. felrobbantásával kapcsolatban, amellyel Putyin a CIA-t vádolta meg, de előtte azt vetette fel, hogy talán Carlson volt a tettes.

A nyugati média elhallgatja az igazságot?

Carlson a Fox News műsorvezetőjeként vált az amerikai trumpista jobboldal legismertebb arcává, mielőtt a cég eddigi legkellemetlenebb botránya miatt rohamtempóban el kellett hagynia a csatornát. A visszatéréssel nem várt sokáig, azóta saját felületére és az X-re gyárt műsorokat, amik szintén hatalmas sikernek örvendenek.

Az egyik visszatérő online műsora a populista vezetőkkel készített interjúsorozat, amiben vendégeskedett már Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Donald Trump volt amerikai elnök és Javier Milei nemrég megválasztott argentin elnök is. Most őket követte a sorban Putyin.

A műsorvezető az orosz elnökkel való találkozójának még a rövid beharangozó videója is körülbelül 100 millió megtekintést ért el. A felvételen egy Moszkva belvárosa felett magasodó épület teraszán monologizál arról, hogy a nyugati mainstream média hazudik és hallgat arról, hogy a háború mennyire átformálja a világunkat, és minderről meg sem próbálják kikérni annak az álláspontját, aki a másik oldalon áll: Putyinét. „A Zelenszkijjel készült interjúk hízelgő, lelkesítő összeborulások, amelyeket kimondottan a követeléseinek felhangosítása érdekében készítenek, hogy az USA még mélyebben belekeveredjen ebbe a háborúba, és fizessen is érte” – fogalmazott.

Majd arról beszélt:

A legtöbb amerikainak fogalma sincs arról, hogy Putyin miért szállta meg Ukrajnát, és jelenleg mik a céljai.

Carlson állításaira gyorsan megérkeztek jelentős lapok újságíróinak válaszai.

  • A BBC Oroszország-szerkesztője arról írt, hogy számos kérelmet küldtek a Kremlnek az utóbbi másfél évben, de ezekre kivétel nélkül nem volt a válasz.
  • A Financial Times moszkvai irodájának vezetője arról posztolt, különös dolog arról panaszkodni, hogy az amerikai újságírók nem írnak eleget az invázióval kapcsolatos orosz álláspontról, miközben ketten is emiatt vannak bebörtönözve.
  • Jevgenyija Albac orosz újságíró pedig arra mutatott rá, hogy több száz kollégájával együtt kellett száműzetésbe vonulniuk Putyin hatalma elől, hogy továbbra is tudósíthassanak a háborúról, Carlson pedig „egy 1000 dolláros Ritz-lakosztályból forgat Moszkvában”. Mint ismert, Evan Gershkovich, a Wall Street Journal és Alsu Kurmasheva, a Szabad Európa Rádió amerikai állampolgárságú tudósítóit tavaly tartóztatták le a munkájuk miatt Oroszországban. Az is köztudott, ahogy Putyin hatalma alatt egyre fokozódott az orosz független sajtó üldözése, ennek részeként több mint tíz éve listázzák idegen ügynökként a kritikus médiumokat. A továbbra is az országban működő újságoknak pedig kötelező különleges katonai műveletnek nevezni az Ukrajna ellen indított háborút. Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/02/09/putyin-tucker-carlson-interju-haboru-elon-musk-trump/
Részvény: