Nem adott érdemi választ a külügy arra, hogy miért találkozott Szijjártó Péter egy pedofilügyben érintett érsekkel

Magyar Levente külügyi államtitkár válaszából annyit lehetett csak kikövetkeztetni, hogy Szijjártó és Tim Dolan érsek találkozói rendszeresek.

kegyelembotrány közepén jártunk, egy nappal Novák Katalin lemondása előtt, amikor a New Yorkba utazott Szijjártó Péter videót posztolt a helyi katolikus érsekkel, Tim Dolannel való találkozójáról.

Dolanről már akkor megírtuk, hogy bő tíz évvel ezelőtt egy egyházi pedofilbotrány mellékszereplője volt. Mielőtt a New York-i főegyházmegye érseke lett, a Milwaukee-i egyházmegyének volt a vezetője, ahol gyermekek molesztálásával vádoltak több papot is – nekik aztán az egyház fejenként 20 ezer dollár „távozási díjat” fizetett. A történtekről Dolan azóta sem beszélt.

Vadai Ágnes DK-s képviselő most megkérdezte a külügyminisztert, hogy miért tartotta fontosnak, hogy a magyar adófizetők által finanszírozott útján – Szijjártó ugyanis az ENSZ közgyűlésére igyekezett – egy pedofilbotrányban érintett egyházi szereplővel találkozzon?

Hogy miért tartotta ezt Szijjártó fontosnak, arra nem válaszolt Magyar Levente külügyi államtitkár, az írásbeli reakciójában csak azt rögzítette, hogy „a New York-i egyházmegye érseke – szokás szerint – az ENSZ-közgyűlés margóján fogadta a magyar külügyminisztert.” Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Szijjártó és Dolan találkozói rendszeresek.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240229_Vadai_Szijjarto_pedofilbotrany_NewYork

Részvény: