Négy kérdéssel indul a mini-Dubajról szóló Budapesti Lakógyűlés

Három kérdés szól majd a rákosrendezői projektről, egy pedig a járóbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekről.

Négy kérdéssel indul a második Budapesti Lakógyűlés – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint mondta, minden fontos döntés előtt kikérik a budapestiek véleményét, ezért három kérdés most a legaktuálisabb fővárosi ügyről, a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról szól majd.

A főpolgármester korábban azt mondta, hogy a Budapesti Lakógyűlésre azért van szükség, mert a kormány március közepén államközi szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségekkel a rákosrendezői rozsdaövezet fejlesztéséről. Karácsony szerint viszont a kormány rossz eszközhöz nyúl, hiszen ennek a beruházásnak így a budapestiek a vesztesei lennének, csak a beruházó nyerne vele. Szerinte először a fővárosiaknak és a Fővárosi Önkormányzatnak kell kitalálnia, hogy mihez is szeretne kezdeni a területtel. A főváros koncepciója világos: parkvárost akarnak, megfizethető lakhatással.

A három, e témát érintő kérdés a következő:

  • Milyen funkciót kapjon a beruházás? Parkváros vagy luxuslakások épüljenek-e a területen?
  • Milyen formában, milyen jogi keretek között értékesítse területet az állam? Nyílt, nemzetközi pályázat vagy államközi szerződés útján?
  • A történelmi látképet figyelembe vevő módon valósuljon-e meg a beruházás?

Negyedikként azt kérdezik, hogy továbbra is a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradjanak-e a járóbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények, vagy kerüljenek az államhoz.

A főpolgármester hozzátette, a Budapesti Lakógyűlésen minden budapesti lakcímkártyával rendelkező fővárosi szavazhat 14 éves kortól. A szavazás előzetes regisztrációt igényel, regisztrálni a lakogyules.budapest.hu oldalon kell, szavazni pedig e-mailes azonosítás után lehet keddtől egészen április 28-ig.

Karácsony azt mondta, a Budapesti Lakógyűlést a korábbiaknál szerényebb kampánnyal népszerűsítik, a budapestiek a postaládájukba kapnak róla tájékoztatást.

Ahogy a hvg.hu megírta, a kormány már be is terjesztette az országgyűlés elé a beruházás kereteit is lefektető törvényjavaslatot, így kérdéses, valójában mennyit számít majd a Budapesti Lakógyűlés végeredménye. Ráadásul a rákosrendezői terület jelenleg állami tulajdonban van, és a javaslat szerint azt a kormány fogja értékesíteni az arab befektető számára, vagyis az egész ingatlan magánkézbe kerül. Az állam fontos vállalása volt továbbá, hogy a projekt megvalósítása során nem kell majd közbeszerzéseket lefolytatni, sőt az építési és egyéb hatósági szabályozások is csak nagyon korlátozottan lesznek alkalmazhatóak, a kormány ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

Az első Budapesti Lakógyűlést tavaly tavasszal tartották részben például a Lánchíd közlekedési rendjéről, és nem volt valami nagy siker: csupán 136 ezren vettek részt rajta, ez a város lakosságának mindössze kilenc százalékát jelenti.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240402_rakosrendezo-mini-dubaj-budapesti-lakogyules-karacsony-gergely

Részvény: