Navracsics szerint halálos csapás a balatoni fiatalokra, hogy az öreg budapestiek felvásárolják a nyaralókat

Attól tart, magyar Florida lehet a tópartból.

Komoly demográfiai válságban van a Balaton-régió Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint, aki a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség által szervezett, Biztonságban a Balatonon című konferencián beszélt. Az eseményről a hirbalaton.hu tudósított, beszámolójukban azt írják, a tárcavezető beszélt arról is, cél, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb uniós ország közé kerüljön. Ehhez a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell, ennek fontos eleme a vidéki népességmegtartás erejének fokozása. 

Navracsics szerint a jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre kell koncentrálni, a Balaton környéke ebből a szempontból azért fontos, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége az országnak. A régió egyik legnagyobb problémájának tartja, hogy a koronavírus-járvány és a távmunka által fokozott belföldi vándorlás nagy népességgyarapodást hozott, ez azonban nem fiatalította a térség lakosságát. A budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, felhajtva ezzel az árakat, így a helyi fiatalok nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan – összegezte a problémákat a miniszter, aki szerint a jelenség „a fiatalokra mért halálos csapás”. 

A régióban a közszolgáltatásokat fejleszteni, a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni Navracsics szerint, valamint meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak. 

Navracsics úgy gondolja, minden erőfeszítést meg kell tenni a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére. „Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük” – tette hozzá. 

Forrás:https://hvg.hu/elet/20240310_navracsics-tibor-balaton-nyaralok-ingatlan

Részvény: